Foto:RTS; Nova.rs; NovaS

Dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u periodu od 15. marta do 30. aprila u Dnevniku Radio televizije Srbije bio predstavljen ukupno dva sata i devet minuta, šest najvećih stranaka opozicije dobilo je na javnom servisu 4 minuta i 25 sekundi. Ukupno. Prostom računicom se dolazi do toga da je opozicija dobila 5,8 sekundi dnevno u Dnevniku RTS, odnosno manje od jedne sekunde po stranci. To bi bio prosek, a činjenica je da neke stranke nisu dobile ni toliko, već slovima i brojevima nula sekundi.

Ovo pokazuju rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja BIRODI, koji iz godine u godinu pokazuju i dokazuju kakva je situacija sa izveštavanjem javnog servisa, ali i ostalih televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Nakon što je Nova.rs pisala o tome da je u periodu od 15. marta do 30. aprila predsednik Srbije u dnevnicima javnog servisa „proveo“ dva sata i devet minuta bez ijedne sekunde negativnog tona i kritike, a zatim i da je u glavnoj informativnoj emisiji svih šest televizija sa nacionalnom frekvencijom bio zastupljen čak 18 i po sati, uporedili smo i vreme koje je posvećeno opoziciji, tačnije sledećim strankama: Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Dveri, Socijaldemokratska stranka i Pokret slobodnih građana.

Kad je javni servis u pitanju, u Dnevniku RTS je najviše vremena posvećeno SSP Dragana Đilasa i to tri minuta i 28 sekundi za 45 dana, zatim DS Zorana Lutovca sa 30 sekundi i SDS Borisa Tadića sa 27 sekundi. Preostale tri stranke nisu dobile ni jednog sekunda u Dnevniku RTS za 45 dana.

Kad je reč o zastupljenosti opozicije u dnevnicima ostalih televizija sa nacionalnom frekvencijom može se reći da je situacija malo bolja po minutaži. Ali ne i tonalitetu.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

Predsednik Srbije je na svih šest televizija sa nacionalnom frekvencijom za navedenih 45 dana  u dnevnicima bio zastupljen 18,5 sati. Šest navedenih opozicionih stranaka ukupno su dobile tri sata i 22 minuta, s tim što je važno naglasiti da tu ulazi i jedan sat i 47 minuta koliklo su SSP i Dragan Đilas dobili na televiziji Pink u izrazito negativnom tonu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Đilas je u tom kontekstu bio najviše zastupljen u dnevnicima televizija RTS, Pink, Hepi, Prva, B92 i N1, od 15. marta do 30. aprila ukupno dva sata i 37 minuta. Narodna stranka dobila je ukupno 15 minuta i 25 sekundi, Dveri četiri minuta i 52 sekunde, Demokratska stranka četiri minuta i 21 sekundu, Socijaldemokratska stranka minut i sedam sekundi i Pokret slobodnih građana ukupno 10 sekundi.

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović komentarišući najnovije rezultate njihovog monitoringa za Nova.rs je rekao da ovo treba da ispita REM.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare