Nenad Milanović, dosadašnji šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića neće više obavljati ovu funkciju, saznaje Nova.rs. Protiv Milanovića je nedavno podignuta optužnica zbog sumnje da je nudio mito, a sada će gotovo izvesno ostati bez pozicije u kabinetu prvog čoveka grada. Osim Milanovića, prema informacijama Nove, saradnju sa Šapićem završio je i njegov dosadašnji pomoćnik za komunalna pitanja - Cvijo Babić.

PROČITAJTE JOŠ...

U ponedeljak će odbornici Skupštine grada Beograda gotovo izvesno izabrati Aleksandra Šapića za novog-starog gradonačelnika, ali će u njegovom dosadašnjem kabinetu doći do promena. Kako Nova.rs saznaje, šef kabineta i najbliži saradnik prvog čoveka Beograda Nenad Milanović više neće biti na ovoj poziciji.

Formalno, odluka će biti doneta kada (ako) Šapić bude izabran i kada bude pravio svoj novi tim. Milanović odlazi posle afere za koju se sumnjici da je pokušao da namesti tender turskoj firmi „Kentkart“, a sa kojom je Grad Beograd jednostrano raskinuo ugovor oko naplate javnog prevoza.

Milanović se tereti za ozbiljan krivični prestup, a prema informacijama Nove, upravo će to i biti glavni razlog zašto ponovo neće biti u najbližem okruženju Šapića.

Za šta se tereti Milanović?

Pre više od dve nedelje, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Milanovića zbog postojanja sumnje da je u martu 2023. godine u svojstvu šefa kabineta gradonačelnika Grada Beograda izvršio krivično delo Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Audio snimak na kojem se čuje kako Milanović nudi posao Kentkartu ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora objavio je BIRN, ali se isprva nije ništa dogodilo: Milanović nije podneo ostavku, nastavio je da deluju uz Šapića, a tadašnji prvi čovek grada ga ja neretko branio u javnosti.

PROČITAJTE JOŠ...

U aprilu 2023. godine, Šapić je novinarima odgovorio da mu je Milanović rekao da je koristio sve mehanizme da dođe do informacija koje je tražio i da zna da njegov šef kabineta nije ništa loše uradio.

„Rekao mi je da je koristio sve mehanizme da dođe do informacija koje sam mu tražio. Ovi mene lažu, lažem i ja njih. Imaćeš informacije pre donošenja odluke. Ukoliko me je slagao i povukao poteze, onda to nije mehanizam nego konsekvenca i on će da odgovara. Naravno da sam ga pitao“, izjavio je Šapić pre više od godinu dana.

Odlazi i pomoćnik Šapića Cvijo Babić

Pored Milanovića, na funkciji neće više biti ni pomoćnik gradonačelnika Cvijo Babić. On je na toj poziciji bio od jula 2022. godine i bavio se komunalnim pitanjima, a u svojoj dosadašnjoj karijeri bio je i u Demokratskoj stranci. Formalno, Babić nije na funkciji pomoćnika od kada je Šapić prvi put podneo ostavku pred decembarske izbore, ali se do sada nije znalo da li će ponovo biti na ovom položaju.

Prema saznanjima Nova.rs, Babić se vratio u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i u novoj gradskoj vlasti neće biti pomoćnik Šapića.

Ukoliko skupštinska većina ukaže poverenje Šapiću, očekuje se da će doći do još nekoliko kadrovskih promena.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare