Aleksandar Šapić i Ana Brnabić Foto: Jadranka Ilić/Tanjug, Dragan Mujan/Nova.rs

Gradonačenik Beograda odustao je od masovne smene direktora javnih preduzeća u Beogradu, ali i dalje traži da se nekoliko njih posmenjuje na današnjoj sednici Skupštine grada.

Tekst koji je Nova.rs pre nekoliko dana objavila, a tiče se smena 14 direktora javnih preduzeća koje imenuje Grad Beograd, izazvao je buru u Gradskom odboru SNS. Predsednica ovog odbora Ana Brnabić sazvala je hitan sastanak s novim gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem, koji je i inicijator ovih smena.

Na tom sastanku Brnabić je rekla Šapiću da ne može da smenjuje direktore kako mu se prohte, a bez dozvole Srpske napredne stranke i da među njima ima „zaslužnih članova SNS“.

Šapić je, kako je Nova.rs prva objavila, želeo da smeni ovih 14 direktora javnih preduzeća: Petra Andrijaševića (JKP Infostan), Gorana Dmitrovića (JKP Infostan i Informacione tehnologije), Bobana Stanojevića (JKP Zelenilo), Aleksandra Cincar Popovskog (JKP Javna rasveta), Radišu Momčilovića (JKP Gradsko saobraćajno Beograd), Strahinju Danilovića (JKP Vodovod i kanalizacija), Natašu Putnik (Veletržnica), Vladu Sekulića (Gradski zavod za veštačenje), Bojana Bajagića (JKP PIjace Beograd), Radeta Bastu (JKP Beogradske toplane), Vesnu Tahov (Urbanistički zavod), Dragana Đorđevića (JKP Putevi Beograd), Ivana Tejića (JKP Beograd put) i Dušicu Anđelković (JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda).

„Ta namera izazvala je pravu pobunu u SNS. Svi ti direktori su u mandatu koji nije završen, izabrala ih je Skupština grada i mogu da budu smenjeni, prema Zakonu o javnim preduzećima, samo iz razloga koje previđa ovaj zakon. Svaki direktor koji suprotno zakonu bude smenjen može da tuži Grad i da dobije presudu, odnosno da naplati odštetu. Zbog toga je Šapić odustao od svih 14 smena, ali i dalje planira da smeni neke direktore“, kaže naš sagovornik upućen u ovu kadrovsku kombinatoriku na gradskom nivou.

Na kraju, prema njegovim rečima, Šapić će tražiti ostavke samo od direktora Puteva Beograd, Beograd puta, Vodovoda, Infostana i Javno stambenog, te Direkcije za građevinsko zemljište. Gradonačelnik insistira i na ostavkama gradskog sekretara za javni prevoz, na čije bi mesto trebalo da dođe Predrag Lukić, sadašnji Šapićev pomoćnik. SPS je, inače, tražio smenu sekretara za inspekcijske poslove Sonje Božović, Gradski odbor SNS nije imao ništa protiv, ali je Šapić stao u njenu zaštitu, tako da je za sada ostala na toj funkciji.

S druge strane, odustalo se od smene Bobana Stojanovića, direktora Zelenila, koji je član Glavnog odbora SNS i u stranci je od osnivanja. Neće biti smenjen ni Vlada Sekulić, direktor Zavoda za veštačenje, koji je predvodio prvi opštinski odbor SRS (Novi Beograd) koji je prešao u SNS. Bojan Bajagić (JKP Pijace Beograd) takođe ostaje na funkciji, jer je koordinator SNS za Nišavski okrug i član Izvršnog odbora stranke. Stavljena je rampa i na smenu Radiše Momčilovića iz Gradskog saobraćajnog.

Kako objašnjava naš izvor, Šapić je smislio način kako da izgura svoj naum i posmenjuje nekoliko direktora.

„Smena tih direktora i izbor novih koji će biti v.d. jer samo na konkursu mogu da budu izabrani, stavlja se u posebnu tačku u tzv. „skraćenom postupku“. Prema poslovniku, u skraćenom postupku nema rasprave, pa bi se od odbornika i od javnosti sakrilo zašto se postojeći direktori smenjuju i ko su njihove zamene“, objašnjava naš izvor iz SNS.

A kako to Šapić planira da izvede? Kako Nova.rs saznaje, novi gradonačelnik na sednici koja treba da bude održana danas planira da iznenadi opozicione odbornike, ali ne samo njih, i to novom prvom tačkom na dnevnom redu. Naime, saznajemo dalje, on planira da predstavi svoj „Plan stabilizacije Grada Beograda„. Međutim, problem je što materijal za ovu tačku nije podeljen odbornicima sedam dana pre održavanja sednice, kako Poslovnik o radu Skupštine grada nalaže. A razlog za to je što taj materijal još uvek ne postoji.

To znači da nijedna slična tačka ne može da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada, jer ne ispunjava nijedan uslov da bude razmatrana po hitnom postupku. Upravo hitnost postupka jedina omogućava da se na samoj sednici promeni dnevni red, a da se materijal tek tad podeli odbornicima. Nijedna informacija ne može da se usvaja po hitnom postupku, a ne mogu ni druge odluke ukoliko nisu ispunjeni uslovi hitnosti, koje predviđa Poslovnik.

„I šta onda Šapić radi? Pošto Plan ne postoji, a gradonačelnik je upozoren od strane načelnice Gradske uprave Sandre Pantelić da Skupština može da usvaja samo odluke, zaključke i informacije, Šapić je s godišnjeg odmora koji je provodio u Barseloni, naložio svom šefu kabineta Nenadu Milovanoviću da napiše neku informaciju kako bi se odbornicima Skupštine grada pre sednice dan kasnije podelilo bilo šta“, kaže naš sagovornik iz Gradske uprave, inače funkcioner SNS.

Kako je Nova.rs takođe objavila, Šapić je prošlog četvrtka zatražio od načelnice Gradske uprave Sandre Pantelić da podnese ostavku, nezadovoljan činjenicom da sve njegove „ideje“ neće moći da budu prezentovane i ostvarene na pomenutoj sednici Skupštine grada u četvrtak. Međutim, Pantelićeva je odbila da podnese ostavku poručivši Šapiću da nju može da smeni samo SNS koja je tu i postavila. U međuvremenu, Sandra Pantelić se iselila iz Starog dvora, gde su i kancelarije Aleksandra Šapića. O njenoj sudbini odlučivaće, kako saznajemo, predsednica Gradskog odbora SNS Ana Brnabić.

Sandra Pantelić nije želela da komentariše sukob sa Šapićem.

„Ne mogu da komentarišem trenutno. Nisam raspoložena da pričam o ovome. Hvala vam na razumevanju“, kratko nam je rekla gradska funkcionerka.

Inače, kako saznajemo, postoji mogućnost da Šapić uopšte ne bude prisutan na burnoj sednici Skupštine grada zakazanoj za danas.

I konačno, smenama na gradskom nivou tu nije kraj. Prema saznanjima našeg portala, Šapić priprema spisak predsednika pet opština u Beogradu koje želi da skloni, ali poučen iskustvom s direktorima javnih preduzeća, o tome će prvo razgovarati s Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Šapić, kao što je više puta javno ponovio, odbija da daje izjave za Nova.rs, nezadovoljan radom naše redakcije.

BONUS VIDEO: Aleksandar Šapić i uporno odbijanje odgovora novinarki Nove S

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare