Foto: TANJUG/ ANDIJA VUKELIC

Lider SPAS-a Aleksandar Šapić, koga možda čeka i ministarsko mesto, već sada se nalazi u problemu. On je, naime, nedavno po treći put izabran za predsednika Opštine Novi Beograd, a prethodno mu je potvrđen i poslanički mandat u Skupštini Srbije. Budući da su te dve funkcije po zakonu nespojive, Šapić će verovatno biti prinuđen da podnese ostavku na jednu od njih.

Skupština Srbije konstituisana je pre više od dva meseca, a na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije još nisu objavljene imovinske karte većine poslanika, koji su prvi put izabrani na tu funkciju u parlamentu.

Za razliku od njih, Aleksandar Šapić je početkom septembra prijavio svoja primanja iz parlamenta, gde kao poslanik zarađuje 33.148 dinara (verovatno prima samo paušal).

Međutim, lider SPAS-a nedavno je po treći put izabran za predsednika Opštine Novi Beograd i na toj funkciji, sudeći po podacima sa sajta Agencije, mesečno prima platu od 123.703 dinara.

Državnim funkcionerima zakon omogućava da u isto vreme obavljaju više poslova uz dozvolu Agencije, ali postoje funkcije koje su nespojive.

Tako narodni poslanik ne može biti funkcioner u organima izvršne vlasti, što piše u Ustavu, a o čemu se izjašnjavao i Ustavni sud. Zbog takve odluke ostavku je na mesto gradonačelnika Jagodine morao da podnese Dragan Marković Palma koji je potom izabran za predsednika Skupštine opštine Jagodina.

U nameri da saznamo za koju funkciju će se opredeliti, portal Nova.rs kontaktirao je i samog Aleksandra Šapića, ali je on odbio da da izjavu za naš portal.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da bi poslanik mogao da obavlja funkciju predsednik opštine mora da dobije pozitivno mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije, a da bi se uputio zahtev Agenciji, prethodno je potrebno dobiti pozitivno mišljenje skupštinskog odbora.

„Budući da skupštinski odbor nije formiran, nisu ispunjeni uslovi za podnošenje zahteva Agenciji“, navodi Šapić za Nova.rs.

Zoran Stojiljković, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, navodi za Nova.rs da se neko u isto vreme ne može naći u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, pa makar to bilo i na lokalu, a da se ne obrati Agencije. On kaže da su se ranije ovakvi slučajevi okončavali tako što je funkcioner podnosio ostavku na jednu od funkcija.

„Ovo je situacija u kojoj u predugom roku nema tela koje mora da odluči, jer skupštinski odbori i organi još nisu formirani. Nije nemoguće da ukoliko Šapić uđe u sastav izvršnih vlasti da dobije neku treću funkciju i da se to tako razreši“, zaključuje Stojiljković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar