Foto: Arhiva

Ako na današnjoj sednici skupštine Starog grada bude ispunjena druga tačka dnevnog reda - izbor predsednika opštine, njegovog zamenika i opštinskog veća - Srpska napredna stranka će osvojiti i poslednji bastion opozicije u Beogradu. Pitanje je - s kim će trčati počasni krug?

Sednica je zakazana za 17 sati, a računica je jednostavna: SNS u skupštini ima 27 mandata, opozicione Čuvamo Stari grad – ujedinjena opozicija i Srce grad imaju 9 odnosno 5 mandata, Metla ima 4, a  SPS 6 i SPAS 5 mandata.

PROČITAJTE JOŠ...

To, ukratko, znači da SNS trebaju dva glasa da sam formira vlast u ovoj opštini. Do te većine mogu da dođu na bar četiri načina.

Verzija 1: SNS + SPS – tradicionalno

Naprednjaci uz podršku socijalista imaju komotnu većinu od 33 mandata (većinu imaju i sa 29). Ovakva koalicija značila bi signal za nastavak plodonosne saradnje SNS i SPS i na republičkom nivou. Ipak, kako vreme prolazi, ovakva tradicionalna koalicija sve manje je izvesna: predsednik Vučić je otvorio vrata koncentracionoj Vladi, a rekao je i da su podjednake šanse i SPS i SPAS da u nju uđu. Dakle, ova verzija je moguća, ali ne i najverovatnija.

Verzija 2: SNS + SPAS – avangardno

Socijalisti u opoziciji? Zvuči kao naučna fantastika, ali nije nemoguće. U korist ovoj verziji govori i izbor predsednika Skupštine iz redova SPAS, što nagoveštava (praktično je „cementira“) da će oni biti u vlasti. Inače, predsednik Skupštine Stari grad je, donedavno, bio većnik opštine Novi Beograd (na šta ima zakonsko pravo).

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ova verzija je za nijansu je verovatnija od prethodne, ali ni ona nije naš prvi pik.

Verzija 3: SNS + SPAS + SPS – koncentraciono

Nova srpska politička realnost mogla bi da ima svoju premijeru upravo na Starom gradu. Formiranje ove vrste vlasti, uprkos „višku“ mandata“,značilo bi, verovatno, i najavu koncentracione Vlade na republičkom nivou. Prvi korak je izborom predsednika Skupštine (u čemu su učestvovali i odbornici SPS) već obavljen.

Ova verzija ima našu podršku jer najbolje oslikava „duh vremena“.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Verzija 4: SNS + dva „kupljena“ mandata – oportuno

Ova verzija je najmanje verovatna, ali je daleko od isključene. „Prelet“ dva odbornika u klub SNS bio bi daleko od presedana i mogućnost je koja se verovatno čuva ukoliko koalicione partneri pokažu prevelike apetite.

Metla i definitivno u opoziciji

Iako se i prethodne nedelje spekulisalo da bi koalicija oko DSS mogla da uđe u lokalnu vlast, kako Nova.rs nezvanično saznaje u vrhu te koalicije, to se definitivno neće dogoditi. Sumnje su, inače, bile podgrejane činjenicom da je Metla glasala za izbor predsednika skupštine iz redova SPAS zajedno sa SNS.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare