Samoopredeljenje, AAK i Aškalijska stranka za integraciju podnele su žalbe Vrhovnom sudu na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) kojom su pojedini njihovi kandidati za poslanike skinuti sa lista.

Više političkih stranaka, među kojima su Samoopredeljenje, AAK i Nisma, podneli su u subotu žalbe IPŽP na odluku CIK-a koji je odbio da potvrdi njihove liste zbog toga što je na njima bilo i onih kandidata koji su pravosnažno osuđeni u prethodne tri godine.

Zamena ovih kandidata bio je jedan od uslova usled uvođenja nove procedure, a nakon odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija u prethodnom sazivu, usled koje je srušena vlada Avdulaha Hotija.

Izborni panel za žalbe i predstavke međutim, juče je delimično prihvatio žalbe ovih partija – odobrio je njihove liste, ali bez onih kandidata koji su bili osuđivani.

Pokret Samoopredeljenje, čijih pet kandidata nije potvrđeno, uključujući i predvodnika liste i predsednika stranke, Aljbina Kurtija, najavio je odmah nakon što je javno objavljena odluka da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Iz ove stranke je juče rečeno da je odluka IPŽP nezakonita, ali i da je pred Vrhovnim sudom lak zadatak i velika odgovornost. Danas su izrazili nadu da će ovaj sud doneti odluku u korist LVV.

U slučaju da žalba bude odbijena, ova stranka će se obratiti i Ustavnom sudu.

U slučaju da se ova stranka obrati Ustavnom sudu, to neće uticati na odlaganje ili neodržavanje izbora, u zadatom roku.
Među nepotvrđenim kandidatima Samoopredeljenja, osim Aljbina Kurtija su Aljbuljena Hadžiu, Ljuburn Aljiu, Bajram Marvići i Ljabinot Demi-Murtezi.

Stranka Ramuša Haradinaja – AAK, čija tri kandidata nisu potvrđena, najavila je još juče da će se takođe žaliti Vrhovnom sudu.

Kako danas prenose prištinski mediji, oni su to i učinili.

Svoje nezadovoljstvo predsednik AAK izrazio je juče pogotovu zbog toga što je, kako je rekao, odlukom IPŽP bio obuhvaćen i njihov kandidat Šemsedin Drešaj, koji je, kako je naveo, pravosnažno osuđen 16. januara 2018., tj pre više od tri godine.

Brat Ramuša Haradinaja, Nasim Haradinaj, potom je poručio da se među nepotvrđenim kandidatima ove stranke nalaze i dvojica koji su bili osuđeni na novčane kazne od 18 i 12 evra.

Na odluku IPŽP, a takođe zbog nepotvrđivanja kandidata, žalila se Vrhovnom sudu i Aškalijska stranka za integraciju.

Četiri kandidata ove stranke nisu potvrđena a njeni predstavnici poručuju da je ona protivustavna i „apsurdna“, pogotovu zbog toga što je reč o, kako navode, novčanim kaznama od 20, 30 evra.

Vrhovni sud Kosova trebalo bi da u roku od 72 sata odluči o podnetim žalbama. Za 2. februar je zakazano žrebanje političkih stranaka za redosled učesnika izbora na glasačkim listićima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar