Predsednik Odbora Narodne Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da će odluka Ustavnog suda Kosova da se raspišu vanredni parlamentarni izbori dovesti do dužeg zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine.

„S obzirom da će takozvana vlada Avdulaha Hotija biti u tehničkom mandatu do izbora nove skupštinske većine i formiranja izvršne vlasti na Kosovu i Metohiji, u Prištini neće postojati ni kredibilan, ni odgovarajući partner za nastavak razgovora, pa ni o formiranju Zajednice srpskih opština bez koje je nemoguć napredak u eventualnom nastavku razgovora“, rekao je Drecun.

On smatra da predstoji veoma komplikovan politički period na Kosovu i Metohiji među albanskim strankama sa krajnje neizvesnim ishodom rezultata izbora koji treba da budu održani.

„Ako posle toga izvršnu vlast formira stranka Samoopredeljenje onda će gotovo biti nemoguće nastaviti razgovore sa tom strankom, s obzirom na ekstremne stavove njenog lidera Aljbina Kurtija“, rekao je Drecun za Tanjug.

Prema njegovim rečima, situacija na Kosmetu je veoma teška i može dodatno da ugrozi bezbednost srpskog naroda.

„Problematično je to da li će i kada biti podignute nove optužnice protiv pripadnika (terorističke) OVK, ko će se na njima naći, da li će se naći neki koji su sada predvodnici određenih političkih stranaka, kako će Albanci reagovati na to što su ključne ličnosti Demokratske partije Kosova Hašim Tači i Kadri Veselji sada u zatvoru, odnosno da li će ta stranka dobiti manje ili više glasova“, ukazao je Drecun.

Ustavni sud u Prištini sinoć je oborio vladu Avdulaha Hotija jer je neustavnim proglašen čin glasanja kojim je njegov kabinet dobio podršku parlamenta.

Hoti je danas prihvatio odluku Ustavnog suda.

U skladu sa tom odlukom novi vanredni parlamentarni izbori moraju biti održani u roku od 40 dana od dana raspisivanja.

Izvor: Srna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar