Dodela stanova za snage bezbednosti vojsku i policiju
Aleksandar Vulin Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin dobio je čin i postao ovlašćeno službeno lice, potvrdio je u saopštenju MUP, a nakon navoda u pojedinim medijima i na društvenim mrežama da je Vulin pukovnik policije. I dok su ostalim policijskim službenicima za to potrebne godine obrazovanja, staža, položeni stručni ispiti i obuke, aktuelni ministar do čina je došao političkom odlukom.

Kada je u pitanju Aleksandar Vulin, sve je moguće. Bio je ministar odbrane, a nije služio vojsku. Nosio je vojnu uniformu i prošao dvonedeljnu vojnu obuku za rezervni sastav, iako navodno zbog lošeg vida nije bio sposoban da služi vojni rok kao mladić.

Vulin je potom imenovan za ministra policije, da bi ubrzo dobio i „odgovarajući čin policijskog službenika“. Koji konkretno, u MUP-u nisu precizirali.

Javnost zapravo za to ne bi možda ni saznala, da u pojedinim medijima i na društvenim mrežama nije objavljeno da se Vulin u dopisima potpisuje kao pukovnik. MUP je potom reagovao zbog, kako su naveli, zluradih i netačnih tvrdnji određenih medija i političara da je Vulin „sebi prigrabio čin pukovnika policije“.

„U skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MUP-u, koji je donet u junu 2018. godine, radno mesto ministar unutrašnjih poslova razvrstano je u radno mesto policijskog službenika u statusu ovlašćenog službenog lica. U skladu sa tim zakonskim i podzakonskim propisima, a uzimajući u obzir radni staž, ministru je utvrđen odgovarajući čin policijskog službenika“, naveo je MUP u saopštenju.

Čin za ministra uveden za vreme Nebojše Stefanovića

U tom ministarstvu su istakli i da je isto pravilo važilo i za prethodne ministre unutrašnjih poslova, jer je to „radno mesto uvek bilo u sistemu policijskih službenika“.

Ove navode nisu nam potvrdili njegovi prethodnici. Prema saznanjima Nova.rs, čin nije imao bivši ministar policije Ivica Dačić, niti njegovi prethodnici.

Kako navodi naš izvor, dodeljivanje čina ministru unutrašnjih poslova uvedeno je 2018. godine, odnosno u vreme kada je na čelu MUP-a bio Nebojša Stefanović.

Povodom ovih informacija, naš portal pokušao je da kontaktira ministre Ivicu Dačića i Nebojšu Stefanovića, ali oni nisu odgovorili na naša pitanja.

Prelević: Vulin sad može da vas zaustavi, pretresa, reguliše saobraćaj…

Božo Prelević, koji je bio koministar policije, navodi za naš portal da on nije imao čin, ali da mu je nuđen.

„Ministar je član Vlade, nije službeno lice, nije policijac. Vraćamo se u staljinističke vode. To je potpuno jedna redefinicija Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministru ne treba čin. Samim tim što je ministar, drugi su podređeni njemu i državnim sekretarima. Ja ga nisam imao, a mislim ni Dušan Mihajlović“, kaže Prelević.

Foto: printscreen/Fonet

On navodi da nema logike da ministar bude ovlašćeno službeno lice.

„To nema logike, osim ako želi da ima beneficirani radni staž. Ako je ovlašćeno službeno lice, to znači da može da vas zaustavi, pretrese lično, reguliše saobraćaj, što nije loše… To znači da kad se grli sa nekim da je on na službenom zadatku…“, dodaje Prelević.

Inače, portal Nova.rs pokušao je da nađe Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MUP-u, ali njega, za razliku od ostalih pravilnika, nema na sajtu tog ministarstva. Međutim, kako su pisali mediji, pomenuti dokument nosi očito oznaku tajnosti, jer je MUP odbio da ga dostavi Sindikatu policije „Sloga“, čak i kad je to zatražio Poverenik za informacije od javnog značaja.

Obrazovanje, stručna obuka, položeni stručni ispit…

Inače, i u Zakonu o policiji i u Uredbi o karijernom razvoju policijskih službenika precizirano je kako policijski službenici dolaze do čina.

U Zakonu piše da se određivanje čina vrši prema poslovima radnog mesta na koje se zaposleni raspoređuje ili premešta, te da je za sticanje narednog čina u okviru istog nivoa potrebno da se ispuni uslov odgovarajućeg stepena obrazovanja, godina staža provedene u prethodnom činu, uspešno završene stručne obuke za čin, kao i odgovarajuće godišnje ocene.

Po Zakonu, uslov za čin pukovnika, koji je prema pisanju medija dodeljen Vulinu, je drugi stepen visokog obrazovanja, što su master akademske studije.

U Uredbi se navodi da je za vertikalno napredovanje potrebno odgovarajuće obrazovanje, godine staža provedene u prethodnom činu/zvanju, uspešno položen stručni ispit za čin/zvanje, stručna obuka…

Da li je kroz sve to prošao Vulin i kada, nije poznato.

U njegovoj biografiji piše da je završio gimnaziju u Sremskim Karlovcima i Pravni fakultet u Kragujevcu, te da je kao polaznik 6. klase završio Visoku školu bezbednosti i odbrane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare