Vulin i Kovač Foto:privatna arhiva/predragpopovic.wordpress.com

Fotografija ministra policije Aleksandra Vulina kako zagrljen i nasmejan pozira priljubljen uz nekadašnjeg vođu navijača Fudbalskog kluba Rad Vladimira Kovačevića Kovača, otvorila je niz pitanja na koja bi ministar Vulin, ispred jednog od najvažnijeg i najmnogoljudnijeg ministarstva u državi, morao da odgovori.

  1. Kada je fotografija napravljena?

Prema onome što se moglo videti na fotografiji, Vulin i Kovačević prisno poziraju zagrljeni na nekom masovnom događaju. Po objavljivanju, mnogi korisnici društvenih mreža posumnjali su da je zabeležena na Bir festu, koji se ovih dana održava u Beogradu, posebno imajući u vidu da su na stolovima plastične čase sa pivima kakva se mahom tamo služe. Jer, teško je i poverovati da ministar Vulin odlazi na druge događaje na kojima se piće služi u plastičnim čašama. Osim toga, to bi mogao biti i nekakav koncert, jer se u pozadini nazire i bina za izvođače.

Aleksandar Vulin Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

2. Da li je Vulin znao koga grli?

Zamišljajući situaciju u kojoj se Kovačević i Vulin ne poznaju, teško je poverovati da bi osoba odranije poznata policiji mogla tek tako prići i prigrliti ministra Vulina. Iako se oduvek predstavljao kao čovek od naroda, pokušavajući da im se dodvori jeftinim političkim trikovima, neverovatno je da sebi dozvoli da se grli sa svakim ko bi želeo fotografiju sa njim.

3. Ukoliko nije znao, ko je za to odgovoran?

Službe unutrašnjeg obezbeđenja ministra policije, u čijem fokusu je bezbednost prvog čoveka MUP, morale bi da imaju informaciju o sumnjivim likovima, posebno onim iz podzemlja, koji se kreću u ministrovom okruženju. Bilo da je reč o masovnim događajima, bezbednosni rizik bi se morao svesti na minimum. Da li će Vulin prebaciti lopticu odgovornosti u dvorište te službe i pravdati se da nije imao inforamacije da je reč o bezbednosno interesantnom licu, kao što smo to imali prilike da vidimo u vreme ministrovanja Ivice Dačića i fotografije sa Rodoljubom Radulovićem poznatijim kao Miša Banana, ostaje da vidimo.

4. Koji je status istrage protiv čoveka kog Vulin grli?

Ime Vladimira Kovačevića provlačilo se na stranicama crne hronike ranijih godina, posebno u kontekstu nestanka Aleksandra Halabrina čije je telo, posle dva meseca potrage, pronađeno zakopano u plitkom grobu u Sopotu. Aleksandrova majka Mara u razgovoru sa novinarima je više puta spomenula njegovo ime kao osobu sa kojom je njen sin otišao na sastanak na Banjicu i više se nikada nije vratio. Mara Halabrin danas, za naš list, tvrdi da je Kovačević prema njenim saznanjima nikada nije saslušan u vezi ubistva njenog deteta. Sada, videvši ovu fotografiju, kaže, gubi i svaku nadu da će se ono ikada rasvetliti.

Kovačevića smo imali prilike da vidimo i u jednoj policijskoj akciji, kada su pripadnici MUP upali u jednu kladionicu i zatekli ga za poker aparatom iza kog je sakrio automatski pištolj, takozvani škorpion. Da li je Kovačević ikada odgovarao za taj „škorpion“, na kakvu kaznu je osuđen i da li je zaista izdržao, pitanje je koje je ostalo da visi u vazduhu.

5. Da li će podneti ostavku na mesto ministra policije?

Imajući u vidu da je ova fotografija, osim što je sama po sebi sporna bez obzira na to kada je nastala i pod kojim okolnostima, ugledala svetlost dana u trenutku kada ministar Vulin na sva zvona najavljuje i konačni obračun sa kriminalnim klanovima, pa u svojoj demagogiji koristi floskule poput: „Kriminalci su u Srbiji predmet ozbiljnog rada policije“ i „Srbija nije i neće biti pogodno tlo za kriminal“ što se mahom odnosi klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ostaje da vidimo da li je ovo kap koja je prelila čašu i da li je u ministru policijskom ostalo i minimum dostojanstva da podnese ostavku i povuče se sa političke scene uopšte.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare