Suzana Paunović Foto:N1

Doskorašnja direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, imenovana je za generalnu sekretarku predsednika Srbije. Istovremeno, oko 25 ljudi zaposlenih u ovoj kancelariji strahuju od otkaza, jer za njih nema mesta u novoformiranom ministrastvu kojim će rukovoditi Gordana Čomić.

Kako Nova.rs saznaje, njima su već počela da stižu rešenja Službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije (SUK), po kojima će naredna dva meseca biti na 65 odsto plate, nakon čega će najverovatnije, kako strahuju, biti otpušteni. Prema rečima zaposlenih, oni su sve do nedavno bili ubeđeni da će praktično samo preći u novoosnovano ministrastvo, ali im je krajem prošle nedelje saopšteno da na sigurno radno mesto, za sada, ide samo bivša direktorka.

“Sve je rađeno potpuno misteriozno i niko od nas nije znao šta se događa. Prvo nam je samo neformalno saopšteno da nećemo više raditi u Kancelariji, a zatim i da će nas prezeti SUK. Naknadno smo na vestima videli da direktorka, koja nam se nije ni obratila, postavljena za generalnu sekretarku predsednika”, kaže sagovornik Nova.rs, napominjući da se Paunovićeva “nije udostojila ni da se pozdravi sa bivšim kolegama”.

I dok je direktorka ispraznila svoj kabinet, “uključujući i biljke”, zaposleni ne znaju kakva ih sudbina čeka. Ono što ih je dodatno uznemirilo je novi Zakon o ministrastvima, u kom se ne pominje njihovo preuzimanje.

Izvor: parlament.gov.rs

Prema članu 41 ovog Zakona, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog od Ministarstva uprave i Ministrastva za rad preuzeće prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad… a između toga i zaposlene. Međutim, u istoj stavci u pasusu koji se tiče Kancelarije za ljudska i manjiska prava, navodi se preuzimanje svega, sem zaposlenih.

Izvor: parlament.gov.rs

Ista sudbina, sudeći po Zakonu o ministrastvima, očekuje i oko petnaest zaposlenika u Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom, koja takođe prestaje sa radom po osnivanju Ministarstva za ljudska prava. Prema propisima, svi oni će naredna dva meseca biti nearspoređen kadar pri Vladi, u toku kojih će im se isplaćivati 65 posto od plate. Nakon toga, ukoliko im se ne nađu nova radna mesta, ostaće bez posla.

Nova.rs je pokušala da dobije informacije iz Vlade o sudbini zaposlenih u ugašenim kancelarijama, ali, kako nam je rečeno, za sada još nije raspravljano o toj temi, s obzirom da je Vlada tek formirana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar