Vladimir Dimitrijević Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je na današnjoj sednici tri prigovora građana na nepravilnosti u sprovođenju referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

Prigovor Boška Nikolića iz Beograda, u kome navodi da je pretragom utvrdio da se nalazi u biračkom spisku, ali da je po dolasku na biralište njegovo glasanje bilo onemogućeno zbog neispravno unetih podataka, na sednici je odbačen zbog tvrdnje da takav slučaj nije u nadležnosti Republičke izborne komisije.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević kazao je da je Boško Nikolić upisan u birački spisak pod imenom Miša, dok ostali podaci osim imena odgovaraju identitetu Boška Nikolića.

On je naveo da članovi biračkog odbora, gde je trebalo da glasa Nikolić, nisu mogli da se uvere da li je greška u imenu ili u jedinstvenom matičnom broju glasača Nikolića.

Dimitrijević je rekao da je za taj slučaj nadležna Gradska opština Zvezdara, a potom resorno ministarstvo.

Ljubinko Košanin iz Bogotovca uložio je prigovor da je na gladačkom mestu 104 u Kraljevu član glasačkog odbora „moralno nepodoban da upravlja referendumskim procesom“, a njegov prigovor je odbijen zbog navodnog neblagovrenog reagovanja.

Dimitrijević je rekao da se prigovor ulaže u roku od 48 sati od kada je uočen propust nadležne komisije.

„Rešenje o imenovanju predsednika i članova ovog glasačkog odbora je doneto na sednici 8. januara, a rok za prigovor je istekao 10. januara“, rekao je Dimitrijević i istakao da je prigovor poslat 19. januara.

Prigovor Bratislava Simovića iz Preljine podnet je na sve zapisnike iz grada Čačka zbog, kako tvrdi, nepotpunih ili pogrešno unetih podataka, kao i rezultata glasanja na glasačkom mestu broj 64 u tom gradu.

Simović je tražio da se poništi glasanje na svim glasačkim mestima gde smatra da zapisnici nisu popunjeni u skladu sa zakonima i propisima.

Dimitrijević je kazao da je prigovor podnet od neovlašćenog lica, navodeći da uvidom u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska za glasačko mesto 64 u Čačku – Simović nije upisan na tom mestu.

„Navodne nepravilnosti na koje se prigovorom ukazuje mogu biti predmet prigovora na glasačkom mestu 64 u Čačku, i to je moglo da se utvrdjuje jedino u slučaju prigovora glasača upisanog u izvod iz biračkog spiska na tom biračkom mestu“, naveo je Dimitrijević.

BONUS VIDEO Šta su doneli rezultati referenduma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar