Rezultati referenduma u Beogradu Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Jučerašnji referendum za Ustavne promene u Srbiji završio se neslavno: iako je većina izašlih zaokružila "DA", izlaznost je bila tek 30,65 odsto od broja upisanih.

U Beogradu, vlast – koja je neskriveno propagirala „DA“ u pripremi referenduma – je prošla još gore: 55 odsto građana zaokružila je „NE“.

Nova.rs je od izvora bliskih opoziciji dobila preliminarne, nezvanične rezultate referenduma u prestonici. Iako RIK i dalje nije izašao sa zvaničnim podacima, i ovaj „nacrt“ je zanimljiv.

Kao što možete videti na mapi, vlast je „izgubila“ praktično sve centralne gradske opštine.

Najubedljivije se za „NE“ glasalo na Vračaru – čak 66 odsto. I Novi Beograd, Čukarica, Palilula, Zvezdara glasali su protiv izmena pravosuđa, i protivno „diktatu“ vlasti.

Ni u rubnim gradskim opštinama situacija nije bila mnogo bolja. Surčin, Sopot i Grocka su ostali „na liniji“, ali, na primer, Zemun (inače uporište SNS) je glasao protiv, kao i Lazarevac i Rakovica.

Ukupno, omer je bio 11:6 za „NE“.

Podsećamo, podršku promenama Ustava dalo je 59,71 odsto izašlih na referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, sa obradjenih 98,79 odsto biračkih mesta, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Izašlo je 30,65 odsto od upisanih u birački spisak. To su rezultati zaključno sa 11.30 časova i ne treba očekivati bitne promene.

BONUS VIDEO: Ivan Milićević, urednik Nova.rs o referendumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare