Konferencija za novinare Republicke izborne komisije RIK
Vladimir Dimitrijević, Miladin Kovačević, konferencija za novinare Republičke izborne komisije Foto:FoNet/Aleksandar Barda

U Srbiji je danas održan referendum o promenama Ustava u oblasti pravosuđa, ali umesto da rezultate kao što je bilo najavljeno prvo saopšti Republička izborna komisija, to je sat vremena pre njih uradio predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Vučić je nezvanične rezultate koji pokazuju da li su se građani Srbije na referendumu izjasnili za ili protiv promene Ustava saopštio na vanrednoj konferenciji za novinare.

Predsednik SNS je u sedištu stranke u 22 sata saopštio da preliminarni rezultati pokazuju da je za „da“ glasalo 60, 48 odsto izašlih građana, dok je za  „ne“ je glasalo 39,52 odsto.

Sa satom zakašnjenja, odnosno u 23 sata, oglasila se i Republička izborna komisija.

RIK je na prvoj konferenciji za novinare o preliminarnim rezultatima referenduma saopštio da je na osnovu 34,68 odsto obrađenih glasačkih mesta, za „da“ glasalo 61,84 odsto građana, a da je protiv 37,10 odsto.

Presek je, kako su rekli, napravljen u 22.30 časova.

Vučićevo obraćanje i iznošenje rezultata referenduma pre RIK-a izazvalo je nedoumice i na društvenim mrežama.

„Niko nije smeo pre njega sa rezultatima u javnost. ON je taj koji sme da donosi ekskluzivu. Malo glumi kao da je ćorav, ali to je da bi prikrio zadovoljstvo uspešnom krađom.“, konstatovao je jedan tviteraš.

„Pa šta je ovo, nemamo više ni instituciju koja je zadužena da saopštava rezultate referenduma / izbora, pa predsednik mora i to da radi!!?? U nedelju uveče. Šta se desilo sa RIK-om? Kidnapovani?“, napisala je novinarka Maja Divac na tviteru.

Slično pitanje postavio je i novinar N1 na konferenciji u RIK-u.

Naime, on je upitao kakva je to RIK državna institucija kada jedna stranka i predsednik SNS saopštavaju rezultate referenduma pre njih.

„Ja bih vas zamolio da ne politizujete stvari i ne kvalifikujete ovaj organ na ovakav način zbog nerazumevanja materije, Naime, RIK obrađuje zvanične rezultate sa svih 8.150 biračkih mesta, na osnovu unošenja zapisnika o radu biračkog odbora. Ovo su privremeni rezultati. Ono što političke stranke saopštavaju jesu rezultati sa biračkih mesta na osnovu izveštaja njihovih članova biračkih odbora i to su sve nezvanični podaci“, rekao je Dimitrijević.

Ovo su zvanični podaci, dodao je on, napominjujući da se „uvek saopštavaju otpilike u ovo vreme tokom izbornih večeri, odnosno kada se stekne određeni kvalifikovani unos podataka u obradu, što je obično preko 30 odsto“.

Upitan još jednom da li je primereno da predsednik prvo saopšti rezultate, Dimitrijević je odgovorio da to nisu povezane stvari.

„Moglo je večeras da bude 20 konferencija za novinare stranaka i nevladinih organizacija, da svaka od njih da svoje mišljenje i procene rezultata. Ovo je zvanično telo i daje zvanične podatke“, odgovorio je on.

BONUS VIDEO: Građani na referendumu glasali o promeni Ustava u delu o pravosuđu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare