Do 16 časova izlaznost građana na republičkom rerefendumu bila je 20,06 odsto od ukupnog broja upisanih birača, rečeno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije.

U beogradskom regionu izlasnost je bila 18,41 odsto birača, u Vojvodini 22,55 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,26 odsto, a u regionu južne i istočne Srbije 18,99 procenata birača.

Na pitanje novinara da li RIK ima informaciju na kom biračkom mestu je glasač razbio glasačku kutiju nakon što je glasao, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je odgovorio da je u pitanju biračko mesto 35 na opštini Savski venac u Beogradu.

„Dobili smo infomaciju da je jedan glasač oštetio izborni materijal. Na tom biračkom mestu glasanje je prekinuto i biće nastavljeno kad se steknu uslovi. Ako prekid traje duže od jednog časa nastaviće se onoliko koliko je prekid trajao“, rekao je Dimitrijević.

On je naveo da je o svemu ovome obaveštena policija u skladu sa zakonom, s obzirom da se radi o prekršaju, verovatno i vršenju krivičnog dela.

Upitan da li će biti ponovljeno glasanje na dva biračka mesta u Prokuplju i Koceljevi, koja su zatvorena zbog nepravilnosti, Dimitrijević je odgovorio „da su se stekli uslovi za nastavak glasanja na jednom biračkom mestu, dok na drugom glasačkom mestu očekuju da se nastavi glasanje u skladu sa zakonom“.

Sledeća konferencija za novinare Republičke izborne komisije je u 19 sati, a preliminarni rezultati se očekuju oko 22 časa.

BONUS VIDEO: Izlaznost na referendumu u Srbiji do 12 sati je 8,99 odsto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar