Foto: N1, Promo

Izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pokazuje da je glavna tema televizija sa nacionalnom pokrivenošću Pink, Hepi i B92 - kritika opozicije. Po trajanju tema koje su se u periodu od 15. februara do 6. marta našle u programu ovih televizija, ovoj je posvećeno čak 15 i po sati. Više nego krizi u Ukrajini, za koju se stiče utisak da je prekrila sve teme u svetu, pa i u Srbiji. Objavljivanjem ovih podataka čak je i REM priznao da su pomenute televizijske stanice samo megafoni vlasti, kaže za Nova.rs izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović.

Izveštaj REM o nadzoru pružalaca medijskih usluga tokom izborne kampanje za republičke i lokalne izbore za period od 15.februara do 6. marta 2022. godine zanimljiv je sa više aspekata, a jedan od njih je i način na koji televizije sa nacionalnom pokrivenošću u toku predizborne kampanje izveštavaju o opoziciji.

Tako je REM utvrdio da je glavna tema televizije Pink u pomenutom periodu bila kriza u Ukrajini, u trajanju od pet sati i pet minuta. Druga tema, ispred infrastrukture, energetike, obrazovanja, korupcije, kriminala, čak i izborne kampanje jeste kritika opozicije u trajanju od dva sata i 58 minuta.

Na televiziji Hepi je situacija obrnuta, pa je kritika opozicije bila glavna tema i posvećeno joj je pet sati i dva minuta, a ukrajinsko-ruskom ratu četiri sata i 26 minuta.

Apsolutni rekorder je televizija B92 koja je kritički prema opoziciji izveštavala čak 7 sati i 24 minuta. Ukrajinska kriza je bila na drugom mestu, sa četiri sata i 59 minuta.

„Ovo je samo nastavak trenda da se pomenute televizije koriste kao oružje vlasti, što pokazuju rezultati naših monitoringa, a evo sad i izveštaja REM“, kaže Zoran Gavrilović iz BIRODI i dodaje da su slični podaci bili i u prethodna dva izveštaja REM.

Foto: Printscreen FoNet/Video

„Upravo zbog ovih stvari BIRODI je tražio da sve televizije sa nacionalnim pokrivanjem budu regulisane istim pravilnikom, a REM to nije prihvatio, već su pravilnikom pokriveni samo javni servisi. Međunarodna praksa govori da jedina razlika između javnog servisa i ostalih televizija sa nacionalnom pokrivenošću, treba da bude u tome da javni servisi osim pravovremenog i istinitog izveštavanja treba i da edukuju javnost o izborima. A što se ravnopravne zastupljenosti političkih aktera tiče, tematske adekvatnosti i sličnih stvari za sve televizije sa nacionalnom pokrivenošću treba da važe ista pravila. One treba da pruže građanima sve informacije na osnovu kojih bi mogli da donesu konačnu odluku o tome za koga će glasati. Ako toga nema, oni bi mogli jednostavno da prećutkuju izbornu kampanju ili da postanu megafon vlasti, kao što je ovde slučaj. I kao što čak i izveštaj REM pokazuje“, navodi Gavrilović i dodaje:

„Ovaj izveštaj pokazuje da su pomenute televizije perjanice vlasti jer napadaju opoziciju“.

Kako dalje kaže Gavrilović, nakon ovih izveštaja REM bi morao da pokrene postupak protiv televizija Hepi, Pink i B92.

„Pre sveg azbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, član 47, odnosno Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti medijskih usluga. Odnosno, da shodno preporukama, javno opomenu pomenute stanice“.

Upravo ono što REM vrlo često godinama unazad odbija da uradi.

BONUS VIDEO: Zašto je TV Pink otporna na kazne i sankcije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare