U dnevnicima RTS i Pinka više od osam sati hvalospeva o Vučiću

Politika 18. okt. 202121:24
Podeli:
Aleksandar Vučić i mediji

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tokom septembra je u centralnim informativnim emisijama na televizijama sa nacionalnom frekvencijom bio zastupljen više od 16 sati. Od toga je preko 12 sati izveštavanje bilo u pozitivnom kontekstu, najviše na Pinku gde se o Vučiću "lepo" govorilo više od sedam sati.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) vršio je monitoring centralnih informativni emisijama u periodu od 1. septembra do 30. septembra 2021. godine.

Praćeni su dnevnici na pet televizija sa nacionalnom frekvencijom i na tv N1 koja se emitruje na kablovskoj mreži.

Aleksandar Vucic konferencija za medije
Aleksandar Vučić konferencija za medije Foto:Screenshot/RTS

Kako je monitoring pokazao, predsednik države i lider SNS Aleksandar Vučić bio je zastupljen u centralnim informativnim emisijama oko 17 sati i 40 minuta. Od toga, više od 16 sati na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Podaci pokazuju da je Vučić na javnom servisu Srbije  bio zastupljen nešto više od sat vremena. ( 1:04:10)

Od toga je u 86,7 odsto vremena izveštavanje bilo pozitivno dok je 13,3 odsto bilo neutralno. Negativnih informacija nije bilo.

Pink rekorder po lepim vestima o Vučiću

Na televiziji Pink je Vučić bio zastupljen čak sedam sati ( 7:08:27). Od toga je čak 94,6 odsto informacija o njemu bilo pozitivno, 4,9 odsto neutralno a 0,4 odsto negativno.

Zoran Gavrilović, BIRODI Foto: Printscreen FoNet/Video

Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja za Nova.rs kaže da su zbog rezultata do kojih su došli, podneli prijavu REM-u da utvrdi da li je RTS prekršio član 47 stav 1 Zakona o elektronskom izveštavanju o predsedniku Srbije.

“ RTS je dužan da objektivno i istinito izveštava. Međutim, kada imate taj stepen promocije, a to je 86,9 odsto sadržaja o Vučiću u pozitivnom kontekstu na RTS, vi onda nemate objektivnu sliku“, objašnava Gavrilović.

Kao još problematičniji primer navodi televiziju Pink gde se o predsedniku Vučiću pozitivno izveštavalo u 94,6 odsto slučajeva.

„On je predstavljen na nivpu reklame, toliki je stepen pozitivnosti“, navodi Gavrilović.

Na B92 i Hepi više od četiri sata hvalospeva

Na B92 je predsednik Srbije bio zastupljen u dnevnicima tokom septembra oko sat i po, na Hepi TV skoro dva sata a na TV Prva dva sata i trinaest minuta.

Ni na jednoj od ovih televizija o predsedniku Srbije nije bilo nijedne kritike.

Predsednik Srbije je na televiziji N1 bio zastupljen nešto više od sat vremena za mesec dana.

O njemu se neutralno izveštavalo na ovoj televiziji u 58,9 odsto slučajeva, a u negativnom kontekstu je spominjan 37,9 odsto .

Na N1 je, prema podacima BIRODI-ja, Aleksandar Vučić je u pozitivnom kontekstu imao puna dva minuta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar