Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin dolaskom na novu funkciju dobio je platu od 225.000 dinara. Njegov prethodnik Nebojša Stefanović, koji je istovremeno bio i potpredsednik Vlade Srbije, na istoj poziciji mesečno je zarađivao 150.000, dakle 75.000 manje. U Ministarstvu unutrašnjih poslova neobjašnjivi rast Vulinove plate pravdaju uvećanjem zarade zaposlenima u MUP od 3,5 odsto i razlikom u godinama radnog staža dva ministra.

Da podsetimo, Nova. rs objavila je podatke sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj su državni funkcioneri obavezni da podnose izveštaj o primanjima i imovini, u kojem jasno piše da plata Aleksandra Vulina iznosi 225.841 dinara.

Sa ovim iznosom zarade, Vulin je praktično postao najplaćeniji državni funkcioner, čija je plata veća i od one koju dobija premijerka Ana Brnabić, ali i od zarade predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema zvaničnim podacima Brnabić je za svoj posao plaćena 128.320 dinara, dok Vučićeva plata iznosi 157.262 dinara.

Istovremeno, važno je znati da je aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je u prethodnom sazivu Vlade bio na sadašnjoj Vulinovoj poziciji, mesečno primao 150.000 dinara.

Iako je istovremeno bio i potpredsednik Vlade Srbije.

Foto:TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

U saopštenju koje je upućeno redakciji Nova.rs Ministarstvo unutrašnjih poslova pokušalo je da objasni zbog čega Vulin ima najveću platu, duplo veću od svog prethodnika Nebojše Stefanovića.

„Povodom objavljenih laži i zlonamernih tumačenja o razlici u plati ministara unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i prethodnog ministra policije Nebojše Stefanovića, a koje su objavili pojedini mediji ističemo da se plata zaposlenih u MUP-u, pa i plata ministra određuju na osnovici koju propisuje Vlada Srbije i koeficijenta prema poslovima radnog mesta, koje takođe propisuje Vlada, uz dodatak po osnovu minulog rada“, piše u saopštenju MUP Srbije. U njemu se ne navodi tačno tačno koji deo objavljenog teksta na našem portalu podrazumevaju pod „lažima i neistinama“, s obzirom na to da ni u jednom trenutku ne demantuju da plata Aleksandra Vulina iznosi blizu 226.000 dinara, niti da je ona neuporedivo viša od one koju je dobijao Stefanović.

Kako dalje navode, elementi za određivanje plate ministara unutrašnjih poslova su isti i za Ivicu Dačića, Nebojšu Stefanovića i Aleksandra Vulina, a propisuje ih Vlada Srbije, ne Ministarstvo.

„Konkretna razlika u plati sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i prethodnog Nebojše Stefanovića ne postoji u osnovnim elementima i načinu obračuna, već samo u činjenici da ministar Vulin ima više godina radnog staža, kao i zbog uvećanja zarade svim zaposlenim u MUP-u Srbije od 3,5 odsto od decembra 2020. godine“, navodi se u saopštenju MUP.

Prostom računicom, 3,5 odsto od 150.000 dinara je tačno 5.250 dinara. A ako govorimo o ukupnom povećanju od 75.000 dinara, ispada da razlika u radnom stažu između Vulina i Stefanovića vredi gotovo 70.000 dinara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare