Foto: Zoran Lončarević

U zemlji u kojoj se prosečna zarada kreće oko 500 evra i u kojoj je četvrtina građana u riziku od siromaštva, jedan državni funkcioner prima pet plata, obavlja sedam funkcija, od čega tri direktorske, i mesečno zarađuje blizu 34.000 evra. Reč je o socijalisti Dušanu Bajatoviću, čiji su se izvori prihoda, kao i imovina, godinama unazad samo drastično uvećavali. Ekonomista Ljubodrag Savić u izjavi za Nova.rs rekao je da visina Bajatovićevih primanja nije realna, kao i da nije moguće u isto vreme obavljati toliko funkcija, dok Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije navodi da je upitno da li je on uopšte legalno na mestu direktora Srbijagasa, kao i na svim ostalim pozicijama, i ko je sve te njegove milionske plate odredio.

Kako jedan čovek u državi Srbiji može uopšte mesečno da zaradi 34.000 evra ili oko 3,9 miliona dinara i to radeći u državnom sektoru? To je pošlo za rukom poslaniku, direktoru, predsedniku i članu nadzornih odbora Dušanu Bajatoviću. Treba dodati da u tu cifru nisu uračunate jednokratne nadoknade koje je taj funkcioner SPS primao u 2019. godini, a koje su bile u visini bar jedne njegove milionske plate.

„Ne mogu se čudom načuditi. Da li je uopšte tako nešto moguće u Srbiji“, bila je reakcija Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta, kada smo mu predočili koliko Bajatović mesečno zarađuje.

Podsećamo, na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije objavljena je još jedna nova funkcija koju obavlja Dušan Bajatović. On sada i kao direktor Gastransa prima 1.707.268 dinara ili oko 14.500 evra.

To je inače njegova druga direktorska plata. Ona prva u Srbijagasu je značajno niža i iznosi 174.378 dinara. Posao direktora obavlja i u švajcarskoj firmi South Stream Serbia AG, ali u toj kompaniji ne prima ni dinar.

Osim direktorskih plata, Bajatović zarađuje i kao član Nadzornog odbora Jugorosgas – 1.473.344 dinara, kao predsednik Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor – 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 28.686 dinara. On je i predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kuće SOGAZ, u kome 49 odsto udela ima Srbijagas, a većinski paket od 51 odsto drži ruski SOGAZ AO. U toj kompaniji takođe nema nikakvu zaradu.

Ljubodrag Savić upitao je da li je sve ovo moguće u zemlji Srbiji u kojoj je prosečna plata oko 500 evra.

Foto:N1

„I plata od 3.000 evra je visoka za Srbiju, a da ne govorim od 30.000 evra. Ako bi se poredila sa platom predsednika, nešto nije u redu sa jednom ili drugom. Predsednik bi trebalo da ima veću platu. I menadžeri bi trebalo da imaju visoke plate, ali ne u državnom preduzeću. U privatnom mogu da budu koliko hoće. Ovo nije moguće ni realno. Očigledno tu nisu čista posla ili mi nemamo informacije”, kaže Savić.

On navodi da ne veruje da je Bajatović odredio te plate i ističe da su dobar deo tih preduzeća u kojima on ima funkcije formirale vlasti Srbije i Rusije.

„Verovatno država ne donosi sama odluku o tim platama. Ne znam šta da kažem, osim da se čudim čudu. On je suštinski direktor jednog preduzeća. Očigledno to nije stvar samo Srbije. Iz ugla ljudi koji zarađuju u proseku 500 evra mesečno to je katastrofa. Verovatno i iz ugla predsednika koja zarađuje nešto više od hiljadu evra“, smatra Savić i dodaje da problematično i iz moralnog ugla biti istovremeno na tri ili više radnih mesta.

„Pitanje je da li sva ta preduzeća išta rade“

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže da treba videti zašto je Dušan Bajatović direktor u svim tim firmama.

„Da li je to nešto šro proizilazi iz njihovih osnivačkih dokumenata, da li zato što je direktor Srbijagasa, da li je bilo nužno da on bude na tim funkcijama. Ako je mogao da bude neko drugi, a ne on, ko je njega odredio. Šta piše u osnivačkim aktima svih tih povezanih preduzeća? Takođe, pitanje je da li je on legalno na mestu direktora Srbijagasa“, ističe Nenadić.

Nemanja Nenadić Foto: Zoran Mrđa/FoNet

On dodaje da je Bajatoviću istekao mandat na funkciji direktora Srbijagasa 28. novembra 2016, kao i da je novi konkurs bio raspisan 10. marta 2017. Međutim…

„Nigde nije objavljeno da je on izabran za direktora. Ukoliko zaista nije, onda nezakonito obavlja tu funkciju. Ako je na sve ostale pozicije imenovan zato što je direktor Srbijagasa, onda je nezakonito i na ostalim funkcijama“, kaže Nenadić.

Upitan da li u isto vreme Bajatović može da obavlja sedam funkcija, Nenadić odgovara:

„Malo je verovatno. Pitanje je da li sva ta preduzeća išta rade, a ogromne su nadoknade“.

Pašnjaci, vinogradi, njive, voćnjaci, automobili, zgrade…

U srpskoj politici Dušan Bajatović je bar dve decenije, a razlika u imovini koju poseduje danas i pre samo 10 godina je ogromna. Kada je prvi put bio u obavezi da preda imovinsku kartu Agenciji za borbu protiv korupcije, 2010. godine, u svom vlasništvu imao je samo dva placa, ukupne površine od oko 102 ara. Posedovao je i jedan putnički automobil marke folkscvagen, vozilo TAM i motocikl.

Danas je spisak samo nepokretnosti koje ima u svom vlasništvu predugačak. Ogromna je vrednost hektara njiva, pašnjaka, vinograda i drugog poljoprivrednog zemljišta koje poseduje. U imovinskoj karti piše i da ima dve vikendice, dve zgrade…, a poseduje i dva automobila, čamac, kamion, autoprikolicu, traktor, prikolicu…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare