Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svaki peti poslanik do junskih izbora obavljao je pored poslaničke bar po još jednu funkciju, a u novom skupštinskom sazivu duple funkcije odobravaju se svima koji su to zatražili. Tako su u poslednja dva meseca pravo na još jednu platu iz državne kase dobilo ukupno 20 poslanik, a duple funkcije odobrene su i trojici funkcionera Skupštine.

Administrativni odbor u srpskom parlamentu, na čijem čelu je Aleksandar Martinović, redom je odobravao dodatne funkcije svim poslanicima koji su to zatražili.

Od konstituisanja skupštinskih organa ukupno 20 parlamentarac azatražilo je dozvolu da radi dodatni posao u državnoj upravi i javnim preduzećima.

Tako je na primer poslaniku SPS-a Đorđu Milićeviću odobreno da bude savetnik direktora JP “Srbija šume”. I to je jedini socijalista u ovom skupštinskom sazivu kome je to omogućeno, ne računajući one koje su to odobrenje dobijali prethodnih godina.

Na listi onih koji će dobijati još jednu platu iz državne kase najviše je naprednjaka – ukupno 11.

Đorđe Milićević Foto:Božana Pavlica/FoNet

Među njima su Tomislav Janković, Maja Grbić, Jelena Žarić Kovačević, Žarko Mićin, Ninoslav Erić, Vladimir Marinković i drugi.

Administrativni odbor odobrio je duple funkcije i gotovo celoj poslaničkoj grupi Saveza vojvođanskih Mađara – Balintu Pastoru, Nandoru Kišu, Emeše Uri, Arpadu Fremondu, Zoltanu Peku i Akoš Uhelji.

Nova funkcija i za Odalovića

I Veljku Odaloviću, generalnom sekretaru Skupštine, odobrena je još jedna funkcija. Ta informacija objavljena je na sajtu parlamenta, ali se ne navodi, kao ni u ostalim slučajevima, o kojoj funkciji je reč.  U vreme dok je bio dok je bio u Vladi, Odalović je radio i kao predsednik Mešovite komisije „Dipos“, predsednik Komisije za nestale i kidnapovane, član Saveta Univerizeta u Prištini, kao i rukovodilac Radne grupe za nestala lica.

Duple funkcije odobrene su i njegovim zamenicima u parlamentu Srđanu Smiljaniću i Branku Marinkoviću.

Još jedna funkcije obezbeđena je i za poslanika PUPS-a Acu Petrovića, koji inače obavlja i funkciju pomoćnika gradonačelnika Beograda.

Ovi poslanici nisu jedini koji će imati dodatni posao u državnom sektoru, jer su mnogima duple funkcije odobrene još u prošlim skupštinskim sazivima.

Bajatoviću četiri funkcije, Čotriću tri

Poznato je da, osim što je poslanik, funkcioner SPS Dušan Bajatović obavlja i funkciju direktora Srbijagasa, člana Nadzornog odbora Jugorosgasa, a predsednik je i NO Podzemnog skladišta Banatski dvor.

Njegova ukupna mesečna primanja iznose oko 2,4 miliona dinara.

U Srbijagasu angažovan je i poslanik SNS Igor Bečić i poslanica SPS-a Ivana Dinić, koji su u tom preduzeću angažovani kao službenici.

Foto: Zoran Lončarević

Uz poslaničku, direktorsku poziciju obezbedila je Mira Petrović iz PUPS-a, koja vodi Pošte Srbije. Iako se spekulisalo da će biti smenjena sa te pozicije, to se još nije dogodilo.

Među funkcionerima koji obavljaju više funkcija je i Aleksandar Čotrić, poslanik SPO. On zarađuje i kao član Skupštine društva Epsturs, a postavljen je i za člana Skupštine Jugoinspekta.

Mada imaju višedecenijski staž u srpskom parlamentu, pojedinim poslanicima glavni izvor zarade postao je profesorski posao, a to je slučaj sa šefom poslaničke grupe SNS-a Aleksandrom Martinovićem. On je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu angažovan u nastavnoj i naučno istraživačkoj delatnosti, а radi i u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćurpiji.

I njegov kolega iz redova SPS-a i bivši ministar prosvete Žarko Obradović od pre dve godine predaje na Fakultetu bezbednosti u Beogradu,а na istom fakultetu profesor je i Zoran Dragišić, koji je kao nestranačka ličnost sa liste SNS izabran za poslanika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare