Foto:N1

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara, koja ima više od 8.200 članova, osudila je privođenje urednice i novinarke portal Kossev Tatjane Lazarević.

Kosovska policija privela je u subotu Tatjanu Lazarević uprkos tome što je pokazala dve pres kartice i što se odluka o zabrani kretanja ne odnosi na novinare.

Ona je privedena u policijsku stanicu gde je ispitana i nakon toga puštena, a u izjavi za Regionalnu platformu je potvrdila privođenje i objasnila da je bila na putu do Zdravstvenog centra Zvečane, kako bi napravila prilog.

„Dala sam svoje dve pres kartice, kao što sam i ranije činila, ali je ovog puta policija odlučila da me privede, iako nisam prekršila nijednu zdravstvenu meru koja važi, a brine me što je novinarka jednog onlajn medija kontaktirala da proveri priču upravo dok se to dešavalo“, rekla je
Lazarević.

Kossev je objavio da su fotografije na kojima se vidi Lazarević kako razgovara sa policajcima neposredno pre privođena objavljene vrlo brzo na istom mediju.

Lazarević tvrdi da na ulici, pored nje i policije, nije bilo nikoga, što navodi na to da se fotograf krio, a to samo pojačava sumnje Kosseva da je incident još jedan od pritisaka koje trpi taj portal.

Nekoliko dana ranije, Kossev je kritikovan zbog emitovanja javne pres konferencije o pandemiji COVID-19 i žalio se na diskriminaciju i na to što redakcija nije informisana o vremenu i mestu pres konferencija.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana zahteva hitno objašnjenje u vezi sa incidentom i poziva institucije Kosova da obezbede pravo novinara na rad u vreme pandemije, uključujući i pristup svim relevantnim pres konferencijama.

U isto vreme, pozivaju se medijski profesionalci na Kosovu da nastave svoje aktivnosti i prate uvedene mere u vezi sa zaštitom zdravlja i slobodom kretanja. Novinari, kamermani, foto-reporteri i drugi medijski radnici moraju da se zaštite u skladu sa uputstvima i da sa sobom stalno nose pres
kartice.

Članovi Platforme su Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram