Foto:N1

Kosovska policija privela je danas nešto posle 14 časova urednicu portala KoSSev Tatjanu Lazarević dok je bila na novinarskom zadatku. Lazarević je za Raskrikavanje rekla da sumnja da je njeno privođenje praktično namešteno, jer su za njega pojedini mediji sa Kosova znali pre nje. Privođenje vidi kao još jedan u nizu pritisaka na redakciju koju vodi.

Lazarevićeva je privedena na putu Kosovska Mitrovica – Mali Zvečan zbog kršenja zabrane kretanja, iako je novinarima koji izveštavaju sa terena kretanje dozvoljeno odlukom kosovskog MUP-a.

Kako rekla, iz policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici puštena je posle više od sat vremena zadržavanja uz obrazloženje da je postupak i dalje otvoren, ali da je tužiteljka odlučila da joj ne odredi pritvor.

„Rekli su mi da idem i da će mi se tužilac javiti jer je potstupak u toku“, kaže Lazarević za Raskrikavanje, navodeći da nisu hteli da joj daju ime postupajućeg tužioca.

Kako je objasnila, danas oko 14 časova kretala se pešačkom stazom na putu Kosovska Mitrovica – Zvečan jer je saobraćaj između ova dva mesta obustavljen. Kod sebe je imala dve novinarske legitimacije – redakcijsku i novinarskog udruženja.

„Zaustavila me je interventna policija, i bili su iznenađeni kada su videli moje legitimacije. Rekli su mi da ću sve objasniti u policijskoj stanici i da ne veruju da sam na novinarskom zadatku“, rekla nam je Lazarević i navela da su policajci potom pozvali patrolu koja ju je odvela do policijske stanice.

U opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan uvedene su mere karantina nakon povećanja broja slučajeva koronavirusa u ovim opštinama. Po uvođenju mera zabrane kretanja krajem marta, kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se one ne odnose na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji sa koronavirusom.

Uprkos tome, urednica portala Kossev je privedena.

„Moja rasprava sa policajcima interventne jedinice trajala je nekih desetak minuta, i baš u tom periodu dobila sam pozive sa portala Kosovo online da dam izjavu povodom privođenja. U tom trenutku nisam ni znala da ću biti odvedena u stanicu jer smo čekali patrolu“, navodi Lazarević za Raskrikavanje.

Tek nakon izlaska iz stanice videla je i fotografije privođenja na portalu Kosovo online, iako se kako navodi, čitav slučaj dogodio izvan grada gde nije bilo nikog osim nje i policajaca.

„Odmah posle prve vesti o mom privođenju koju su prvi objavili, ekspresno su se pojavila još dva teksta na tom portalu. Jedan o tome šta ja sve pogrešno radim i kako sam se ogrešila o profesiju, a drugi o tome da novinari ne smeju da zloupotrebljavaju slobodu kretanja“, navodi ona.

Sve ovo navodi je na sumnju da je u pitanju nameštaljka i tvrdi da je ovo još jedan od pritisaka na nju i redakciju koju vodi.

Redakcija portala Kossev podsetila je ranije danas da je tom portalu ove nedelje zamereno što konferenciju za medije Kriznog štaba u vezi sa pandemijom prenose uživo na njihovoj Fejsbuk stranice, uz ocenu da imaju „previše slobodnog vremena za postavljanje kojekakva pitanja“.

„Nas na konferencije ne pozivaju zvaničnici ni srpskog ni kosovskog sistema, a ove nedelje smo bili pod napadom zbog mog pitanja srpskom kriznom štabu u Kosovskoj Mitrovici ko upravlja bolnicom u tom gradu jer je direktor praktično nestao nakon objave da su mu pojedini članovi porodice zaraženi koronavirusom“, kaže Lazarević.

Izvor: Raskrinkavanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram