Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC; Zoran Zestic; MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE; Nemanja Jovanović

Pet godina nakon što je u izbornoj, aprilskoj noći porušen čitav jedan "blok" zgrada u beogradskoj Savamali, afera koja je postala omiljena referenca Evropskog parlamenta u njihovim izveštajima nije zatrpana šutom iz ruševina zgrada u Hercegovačkoj. Naprotiv: spisak "kompletnih idiota" upravo je postao duži za još jedno ime.

„Ako mene pitate, ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, jer su u pitanju bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili“, rekao je predsednik Vučić u svojoj legendarnoj izjavi vezanoj za pomenutu aferu.

Na koga je mislio do danas nije otkrio, a ni tužilaštva se time nisu naročito bavila.

Ili je makar tako izgledalo do poslednjih saznanja koje je portal Nova.rs objavio, a prema kojima je prvo osnovno tužilaštvo prošle godine pribeležilo iskaz jedinog osuđenog u ovom slučaju, policajca Gorana Stamenkovića, koji je rekao da mu je obećana legalizacija zgrade na Zvezdari u zamenu za priznanje krivičnog dela.

Potpredsednica SSP rekla je da je jedan od onih sa kojima je Stamenković „dogovorio“ legalizaciju – Nikola Selaković.

Siniša Mali – gradonačelnik

Ali vratimo se na početak.

Vrh gradske Vlasti u vreme rušenja Savamale bio je Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik Beograda, danas ministar finansija. Veći deo javnosti odmah je  Vučićevu izjavu povezao sa Malim. Logika je jasna: gradonačelnik bi trebalo da zna ako mu neko usred noći porušio deo grada, koji je, inače, nekako baš trn u oku njegovog omiljenog neimarskog poduhvata – Beograda na vodi.

Ulje na vatru dodala je izjava njegove bivše supruge Marije, koja je za KRIK rekla da joj se muž „pohvalio“ da stoji iza rušenja. Komplikovana priča između dvoje supružnika nije bila dovoljno jasan dokaz tužiocima da makar saslušaju ministra.

Foto:FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nebojša Stefanović – ministar

Sve istrage koje su usledile – ili bolje rečeno istrage u pokušaju – apostrofirale su nepostupanje policije u konkretnom slučaju. Jedini osuđeni, pomenuti Stamenković, jeste, na kraju krajeva, policajac koji je u kobnoj noći morao da pošalje jedinicu na teren da proveri brojne pozive uznemirenih građana i makar jedno protivpravno lišenje slobode.

Zato je on idealan kandidat za „kompletnog idiota“ o kojim predsednik priča. Nije, međutim, nikada saslušan zbog ovih sumnji, a postupanje policije u istragama o Savamali blago rečeno je opstruktivno.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Nikola Selaković – kontrola štete

I tako dolazimo do najnovijeg člana grupe.

Zvanično, uloga Selakovića u aferi nije potvrđena: čak ni kada bi Više tužilaštvo iskreno odgovorilo na pitanja Nova.rs i potvrdilo da je Stamenković imenovao ministra kao čoveka sa kojim je napravio „dil“ – to bi i dalje bila samo sumnja.

Ipak, reakcija ministra Selakovića na optužbe iz opozicije bila je i više newgo interesantna. Ukratko, bivši Vučićev skretar rekao je ovo:

Nikola Selaković Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Neću tužiti Mariniku Tepić za klevetu, jer imam važnija posla nego da se sa njom povlačim po sudovima, ali je pozivam da zajedno odemo na poligraf kako bi se nedvosmileno utvrdilo ko od nas laže, a ko govori istinu“, zaključio je Selaković, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

Ko zna – možda se ministru jednog dana i ispuni želja pa ga neko tužilaštvo pozove da da iskaz. Onda može i na poligraf, ako baš insistira.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare