Foto: Nemanja Jovanović/EPA-EFEANDREJ CUKIC

Šokantne tvrdnje potpredsednice Stranke slobode i pravda Marinike Tepić o tome da je aktuelni ministar spoljnih poslova Nikola Selaković terao jedinog osuđenog policajca u slučaju Savamala da prizna krivicu u zamenu za legalizaciju porodične kuće, očigledno nisu bile dovoljno inspirativne za beogradska tužilaštva, koja ne samo da nisu proverila ove navode, već nisu sigurni ni gde se predmet o najvećoj aferi aktuelne vlasti uopšte nalazi.

Nakon što je Tepić iznela ove tvrdnje u emisiji „Utisak nedelje“, ona je napomenula i da bi volela da tužilaštvo potvrdi ili demantuje njene navode, odnosno da kaže da li je upoznato da postoji pisani iskaz o tome, koji datira još od prošle godine. Svoje izlaganje završila je time da tužilaštvo ne zna šta da radim sa tim kovertiranim iskazom.

Tragom njenih navoda, portal Nova.rs pokušao je da proveri u Prvom osnovnom i Višem tužilaštvu da li postoji iskaz policajca koji tvrdi da je pritisak na njega vršio Selaković

Pošto smo oba tužilaštva pitali i da li su preduzeli neke radnje povodom tih navoda, kao i da li je tokom istrage saslušan Selaković, stigli su zbunjujući odgovori.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Predmet je na postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, u odeljenju za korupciju“, rečeno nam je iz Prvog osnovnog tužilaštva.

Međutim, dva sata kasnije, Više javno tužilaštvo, uputilo nas je ponovo na Prvo osnovno.

„Obaveštavamo Vas da je navedeni predmet, od 2017. godine, u nadležnosti Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu“, odgovorili su iz Višeg tužilaštva.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Izostanak konkretnog odgovora i prebacivanje loptice samo dodatno nameću utisak u javnosti da se i posle pet godina čitava javnotužilačka profesija sklanja od afere Savamala. Sve to takođe ukazuje da je malo verovatno da se bilo ko bavi ispitivanjem navoda Tepić, kao i da isti oni koji su sve vreme štitili aktere ove afere, sada štite šefa diplomatije i od najobičnijeg saslušanja.

Podsetimo, Tepić je sinoć u Utisku nedelje kazala da postoji iskaz policajca koji je sporazumom o priznanju krivice osuđen, a u kome tvrdi da je pritisak na njega vršio Nikola Selaković, tadašnji ministar pravde, a danas ministar spoljnih poslova da prizna delo, a da mu zauzvrat bude legalizovana njegova nelegalna kuća. Tepić je, podsećajući na slučaj „Savamala“, rekla i da je država te noći doživela slom.

Marinika Tepić
Marinika Tepić. Foto: Ivan Dinić/Nova S

Tepić je rekla i da bi imala neke svedoke koje bi poznala ukoliko bi je Selaković tužio za klevetu, ali da bi mogao da svedoći i taj policajac.

Podsećanja radi, na dan parlamentarnih izbora aprila 2016. godine, grupa ljudi sa fantomkama upala je u beogradskoj Savamali, u Hercegovačkoj ulici i bagerima tokom noći porušila sve privatne objekte. Oni su maltretirali građane, koji su se u tom trenutku tamo zatekli, i oduzimali im mobilne telefone. Neki građani pokušali su da pozovu policiju, ali se ona oglušila o njihove pozive.

Savamala Foto: Nemanja Jovanović

Policajac Goran Stamenković priznao je krivicu za nesavestan rad u tom slučaju i zaključio sporazum za uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, koju je sud prihvatio. Stamenković je u noći rušenja tog beogradskog kvarta bio šef smene dežurne službe beogradske policije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar