Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj "lažov" i folklorni političar, koji je uvođenjem taksi na srpske i proizvode iz BiH naneo veliku štetu Kosovu, dok je za aktuelnog Aljbina Kurtija rekao da ga je uvek smatrao intelektualcem.

Gostujući u jednoj od najgledanijih emisija Presing prištinske T7 TV, Rama je rekao da je Haradinaj glavni krivac što Priština još nije dobila viznu liberalizaciju. Savetovao ga je, kaže, još pre godinu dana na samitu u Berlinu da prihvati ponudu francuskog predsednika Emanuela Makrona,i da u zamenu za ukidanje taksi Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

„Ali on (Haradinaj) to ne razume, iako bi sada već godinu dana Kosovo imalo viznu liberalizaciju. On ne razume velika pitanja i probleme. Šta je Ramuš Haradinaj uradio sa Kosovom? Ništa. Samo je nametnuto takse“, rekao je Rama i dodao da ga je ranije veoma poštovao, ali da kada je izašao u javnost sa pričom da ga je pritiskao da ukine takse, tada je, kaže, lagao kao “svinja“.

Prema njegovim rečima, Haradinaj je lagao na, kako je rekao, „najgrozniji mogući način“ kada je rekao da je na njega vršio pritisak da ukine takse tokom večere u kući Hašima Tačija.

„A doneo je najštetniju odluku za Kosovo“, rekao je Rama i istakao da je to jedino što je učinio tokom svog mandata.

Samit zemalja zapadnobalkanske šestorke u Berlinu bila je, kaže, prilika da Haradinaj donese pravu odluku pravom trenutku.

„Ali on to nije učinio, doneo je pogrešnu odluku. Da je poslušao francuskog predsednika Makrona danas biste se slobodno kretali Evropom“, rekao je Rama i podsetio da je Haradinaj tada čak rekao da je na njega vršio jači pritisak da ukine nametnute takse od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Merkelove i Makrona.

Dodaje da je Makron tada Haradinaju predlagao da suspenduje takse na četiri meseca i pruži priliku da se pokrene dijalog i učini nešto što se u tom trenutku činilo nemogućim – ukidanje vizne liberalizacije za prištinu.

„Haradinaj to nije uradio i vi danas i dalje imate vize. Ali on to ne razume“, rekao je Rama.

On je podsetio da je protiv Haradinaja podneo tužbu za klevetu pred sudom u Prištini, a ne pred međunarodnim sudom. Istakao je da lično nema nikakve koristi od toga što se zalaže za bolje Kosovo, te da to radi jer, kako kaže, oseća obavezu i zbog toga što ga Kosovo zanima.

Za razliku od Haradinaja, kojeg smatra neznalicom, za aktuelnog kosovskog premijera Kurtija kaže da je reč o „najvećem intelektualcu kojeg Kosovo ima“.

„On (Kurti) je najintelektualniji od svih na Kosovu. Uvek sam ga smatrao intelektualcem“, rekao je Rama.