Profesorka u penziji Vesna Rakić Vodinelić Foto: N1; Vesna Rakić Vodinelić

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić kaže za N1 da odlukom Upravnog suda nije rečeno da se ne radi o plagijatu i da će on to ostati. "Presuda je donešena jer se smatralo da postoji proceduralna greška. Predmet je vraćen prvostepenom organu, dekanu FON-a, na ponovni postupak. Nijednim delom nije rečeno da se ne radi o plagijatu, doneta je odluka koja ne zaslužuje da bude uvažena", rekla je ona.

Kaže da stoji odluka Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka, kojom je utvrđeno neakademsko ponašanje Malog, kao i plagijat.

„Predloženo je da se donese mera prema Pravilniku – javna osuda. Bivši dekan FON-a nikad nije doneo takvu odluku, Upravni sud se nije izjasnio ako se dekan ne oglasi, na potezu je dekan FON-a. Plagijat Siniše Malog je nesporno utvrđen“, kazala je ona.

Profesorka smatra da bi promene na Univerzitetu u Beogradu mogle drugačije da utiču na ovu odluku.

„Nažalost, moglo bi. Ova odluka je samo jedan korak da se u Srbiji sve stavi pod kontrolu, od mesnih zajednica do Univerziteta, ova presuda ide ka tome. Pitanje je kako će se akademska zajednica i Univerzitet držati, da li će imati dovoljno energije da se postupak dovede do kraja, a postupak je bio doveden do kraja onako kako treba. Ne mogu da zamislim situaciju da se ovakav doktorat održi na snazi“, rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar