Rada Trajković: Sporazum Vučića i Hotija imaće tri tačke

Politika 04. sep. 202008:26 > 10:4617 komentara
Podeli:
Rada Trajković Foto:Nova S

Svi s pažnjom prate susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u Beloj kući, koji bi trebalo da rezultira potpisivanjem misterioznog sporazuma. Rada Trajković misli da zna šta će se naći u njemu.

Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, saopštila je Bela kuća, a mediji već uveliko spekulišu o sporazumu koji će biti potpisan i spornoj tački 10 koja je, navodno iskrsla u prvoj rundi susreta Beograda i Prištine u Beloj kući.

„Suviše je Amerika velika da bi dozvolila da Vučić i Hoti dođu u Vašington i da bude nekih neplaniranih i nedogovorenih izletanja“, objasnila je Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, gostujući u emisiji „Probudi se“.

Kaže da je sve već do detalja dogovoreno, tako da ne treba očekivati „iznenađenja“.

Pročitajte još:

„Očekujem da će Vučić i Hoti danas da se pojave s Trampom, da će potpisati dokument koji će imati neke tri tačke. Prva će se odnositi na ono što gospodin Grenel uspešno radi a to je potpisivanje još u Berlinu sporazuma oko zajedničkog vazdušnog saobraćaja i ostale infrastrukture. Drugi deo velikim ulaganjima Amerike u Kosovo i Srbiju. A treća tačka mislim da će da bude obavezivanje Srbije i Kosova da će međusobno vrlo blisko sarađivati i štititi manjine“, kaže Trajković.

„Da li ta treća tačka znači priznanje Kosova?“, pitanje je koje se nameće.

„To znači prepoznavanje ili početak prepoznavanja KiM kao države unutar države Srbije“, smatra Trajković. „To je to suštinski. I to prepoznavanje i dalja realizacija pravno obavezujućeg sporazuma će se najverovatnije završavati u Briselu. Amerikanci su vrlo studiozni kad prave dokument. Ako kažu poštovanje manjina, oni misle i na Srbe na Kosovu, na Albance na jugu centralne Srbije, ali dugoročno i na ostale manjine u Srbiji. To se odnosi i na Rašku, ali može i na Vojvodinu i Mađare“, ukazuje političarka.

Celo njeno gostovanje u emisiji „Probudi se“ pogledajte na televiziji Nova S.

Komentari

Vaš komentar