Milan Mišić Foto: N1

Najava da će američki predsednik prisustvovati potpisivanju sporazuma Beograda i Prištine pokazuje da je postignuta široka saglasnost dve strane i da više nema mina kao što je bila sporna  tačka deset, ocenio je novinar Milan Mišić u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S. 

Za njega je dilema „da li je ono što se dešavalo u sali tokom prvog dana pregovora bila istinska drama ili dramatizacija, namerna ili nenamarna“.

On je objasnio da je na stolu bio tzv. nonpaper, koji je, kako je naveo, u diplomatiji ima status skice ili podsetnika.

„Nonpaper ulazi u zvaničnu komunikaciju kada se obe strane s tim slože, da ga prihvataju kao takvog i on može da se dopunjava, briše i to se upravo desilo“ naglasio je Mišić.

Foto: TANJUG/ FOTO TWITTER/ NATIONAL SECURITY COUNCIL/bs

 

On je dodao da Amerikanci „imaju običaj da u procesu pregovora nešto podmetnu i da nešto foliraju i podsetio da se glavni američki pregovarač u Rambujeu Ričard Holbruk tokom tadašnjih razgovora spakovao i rekao da odlazi, što je bio pritisak na pregovrače da nešto urade“.

„Međusobno priznanje je nešto što bi trebalo da bude kruna procesa pregovora u rešavanju problema Beograda i Priština, ali sada ne znamo kako će se stići do toga. Ono što je nesporna činjenica da je to izbačeno iz ovog dokumenta, što je otvorilo prostor da se postigne ekonomski sporazum pre svega“ naglasio je Mišić.

Foto: TANJUG/ FOTO TWITTER/ NATIONAL SECURITY COUNCIL/bs

Da je ekonomija glavna tema, prema njegovim rečima, vidi se i po sastavu delegacije, odnosno po tome što je predsednik Srbije u Ameriku poveo ministra finansija umesto ministra spoljnih poslova.

„Jedan od razloga  je što je svakako svrsishodnije da ide čovek  koji je zadužen za  pare ako se pregovara o ekonomiji. Drugi razlog može biti položaj Dačića i da li će ostati na mestu šefa diplomatije, što je stvar unutrašnje kombinatorke“ ocenio je Mišić.

Dobar pristup je, prema njegovoj ocnei, da se izbaci sporna tačka da bi ostao ekonomski paket, što jedobar pristup jer krajniji cilj nije moguć bez prethodnog uspostavljanja poverenja.

„Tramp će se  obratiti javnosti sa pohvalama samom sebi da je pod njegovom liderstvom uspelo nešto što se pokušava već 20 godina“ prognozirao je Mišić.

Pretpostavljajući šta će se desiti u budućnosti pregovora on je podsetio da se „kroz analizu Vučićevih izjave prethodnih meseci i godina vidi da se sve svodi na to šta će Srbija dobiti zauzvrat za gubitak koosova, odnosno ako prizna tu relanost“.

„Podsetimo  da je Vućić rekao da na Kosovu sada nemamo ništa i da bi metar kvadratni bio neki dobitak. Sad je dilema da li to treba da bude metar kvradratni zemlje ili figurativno metar kvadratni proširenih prava za predstavnike srpske zajednice“ istakao je.

Vučić, prema njegovoj oceni,  želi da izbegne da on „bude taj koji će to ozvaničiti i staviti potpis na to što postoji faktički i što su priznale mnoge zemlje“.

„Trampu je ovaj sporazum bio potreban da može da kaže je uspeo nešto na spoljnopolitičkom planu. Međutim nepobitna je činjenica da će se Amerkanci prvenstveno izjašnjavati o unutrašnjepolitičkim prilikama. Spoljnopolitički uspesi se ne mogu mnogo kapitlizovati kod američkih birača“ zaključio je Mišić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare