Foto: Nemanja Jovanović

Privođenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić predstavlja primer zloupotrebe vanrednog stanja u cilju obračuna sa nepodobnim medijima i ogoljuje motive donošenja Zaključka o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19, saopštili su iz Pokreta slobodnih građana.

„Smatramo nedopustivim kažnjavanje novinarke Lalić zbog izveštavanja o lošem stanju u kojem se nalazi Klinički centar Vojvodine, kao i o lošim uslovima za rad zaposlenih u toj ustanovi. Upozorili smo javnost da zaključak Vlade kojim se uvodi cenzura u pogledu informisanja građana sadrži odredbu koja omogućava pravni progon novinara koji nisu po volji vlastima, a aktuelnom režimu je trebalo manje od 24 sata da to i potvrdi“, navode iz PSG.

Dodaju da će pružiti podršku svim slobodnim novinarima koji odolevaju besprizornim pritiscima vlasti i da će o zastrašivanju novinara obavestititio sve relevantne međunarodne organizacije, zbog čega će nalogodavci ovakvog bezakonja morati da snose odgovornost.

Da podsetimo sinoć je novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno zadržavanje od 48 sati u PU u Novom Sadu zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede.