Foto:Nova.rs

Nakon što je CeSID saopštio prve projekcije izlaznosti do 9 sati na parlamentarnim izborima, koje su pokazale neznatno veću izlaznost od prošle godine, sagovornica N1 Ivana Petronijević Terzić iz Demostata navela je da to još uvek ne mora da utiče na procene konačne izlaznosti.

„Videćemo kada RIK bude izašao sa svojim podacima za 10 sati. Otprilike, kada se pogleda kako je to u prošlosti izgledalo od 2016-2022 godine, vidi se da je ta izlaznost bila oko 9,5 odsto, zaključno sa 10 sati“, rekla je Ivana Petronijević Terzić iz Demostata.

Dodala je da ovo još uvek ne može pokazati kakva će biti konačna izlaznost. Navela je i primer ranijih izlaznosti do 10 sati koje su manje od prošlogodišnjih izbora, ali je izlaznost u finišu bila veća.

„Penzioneri glasaju ranije, takođe i ljudi koji žive u ruralnijim krajevima“, dodala je ona.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Terzić je navela da postoji mogućnost da će ove godine Beograđani ranije izaći na birališta, zbog situacije od prošle godine i dugačkih redova koji su se formirali.

Na pitanje kako glasovi dijaspore utiču na rezultate izbora,  odgovara da se ove godine za glasanje prijavilo oko 32.200 naših ljudi.

„Ne utiče mnogo. Dijaspora nema neki uticaj, ali je lepo da neko iskoristi svoje pravo na glas. Kada je reč o srpskoj zajednici na Kosovu, videli smo i vašu vest da je gužva na prelazu, videćemo to danas na kraju dana“, rekla je

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Imajući u vidu da su ovo izbori koji su vanredno raspisani,

„Od 2012. godine na ovamo, imali smo samo jedne redovne izbore. Mislim da na to utiče više da li su izbori na nekoliko nivoa. Izlaznost u najvećoj meri podiže neizvesnost kod građana. Što je veća neizvesnot, to je veća izlaznost“, rekla je Terzić.

PROČITAJTE JOŠ

Napominje i da u Demostatu ove godine, kada je u Beogradu reč, očekuju istu ili veću izlaznost, nego prošle godine.

Niz nepravilnosti 

Natalija Paunović iz pokreta „Kreni promeni“ navela je niz nepravilnosti koji su njihovi kontorlori zabeležili na izbornim mestima širom Srbije.

„Ono što je od jutros zabaleženo na terenu od jutros jeste da neke kutije nisu zapečaćene. Na biračkom mestu na Savskom vencu nije ubačen kontrolni listić. Pored toga smo zabeležili i vođenje paralelnih evidencija. Na Novom Beogradu je zabeležna kupovina glasova. Najnovija nepravilnost je u Ivanjici, gde je  zabeleženo vođenje paralelnih evidencija“, rekla je Paunović.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar