Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Stranka Srbija Centar (SRCE) ocenila je danas da protokol Vlade Srbije na osnovu kog su reprezentativni sindikati u prosveti odustali od najavljenog štrajka, predstavlja predizborno obećanje jer, kako ta partija navodi, niti jedna mera iz tog dokumenta ne stupa na snagu i ne sprovodi se odmah.

Iz te stranke su ukazali da „država u kojoj je plata nastavnika niža od prosečne zarade, jasno pokazuje koliko joj je stalo do obrazovanja“.

„Obećanje da će do izjednačavanja početne plate sa prosečnom zaradom u Srbiji doći tek za dve godine predstavlja se kao uspeh. To je poseban vid poniženja za sve zaposlene u obrazovanju. Kao i obično, posledice ovakvog postupanja i odnosa vlasti trpeće učenici i nastavnici, kao i društvo u celini“, piše SRCE u saopštenju.

Pročitajte još

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti potpisali su u četvrtak Protokol koji im je Vlada Srbije predložila, čime su prestali razlozi za organizovanje najavljenog štrajka.

Vlada Republike Srbije u kom god sazivu postojala, se obavezuje da će u narednoj godini biti vanrednih povećanja za prosvetu, a u cilju da nastavnik početnik ima platu jednaku prosečnoj plati u Republici Srbiji i obavezuje se na izmene zakonskih rešenja za smanjenje administracije u školama.

BONUS VIDEO Lična priča prosvetara – Novica Trajković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar