Foto: Ivan Dinić/Nova S

 Bivši ambasador Savezne Republike Jugoslavije i Srbije u SAD i Švajcarskoj Milan St. Protić izjavio je danas da aktuelna vlast namerno opstruiše proces učlanjenja Srbije u Evropsku uniju (EU).

Protić je u intervjuu agenciji Beta kazao da nije iznenadjenje to što Srbija u poslednjih godinu i po dana nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje na putu evrointegracija.

„Srbija se nije potrudila da ispuni propisane uslove za otvaranje poglavlja, tako da je epilog morao biti takav. Ono što predstavlja ključni element u pristupanju Srbije EU, a odnosi se na normalizaciju odnosa sa Prištinom, takođe tapka u mestu već duže vreme“, ocenio je bivši ambasador.

Dodao je da ovakvo „stanje stvari“ odgovara obema stranama, i Srbiji i EU.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Ophrvana unutrašnjim izazovima, EU u ovom trenutku nije spremna za proširenje. Aktuelna vlast u Srbiji nije preterano impresionirana članstvom u EU. Otud ovaj status kvo“, kazao je Protić.

Na pitanje Bete kako komentariše to što od 2016. godine Srbija nije ispunila nijednu preporuku Evropske komisije kada su u pitanju uslovi za članstvo u EU, Protić je rekao da aktuelna vlast nikad nije bila iskrena u svom opredeljenju za EU.

„Još manje istinski veruje u principe na kojima počiva EU. Njoj su strani i demokratski principi, i pojam individualne slobode i korpus ljudskih prava. Ona ne veruje u smenjivost vlasti i ravnopravne izbore“, naveo je on.

Protić smatra da bi vlast u Srbiji bila „najsrećnija“ kad opozicija ne bi postojala i kad bi svi mediji bili unisoni u podršci njihovoj vlasti.

„Ona oličava jedan autoritaran doživljaj i politike, i ekonomije, i nacionalnih interesa. Prosto ne trpi bilo kakvo ili bilo koje oprečno mišljenje. Drugačiji stav, javno izražen, tumači se kao akt neprijateljstva i subverzije koji se mora ućutkati svim raspoloživim sredstvima“, objasnio je bivši diplomata.

Upitan da li su vlasti u Srbiji praktično odustale od proklamovanog cilja da se Srbija pripremi za članstvo u EU, Protić kaže da to nikad nije ni bio njihov cilj.

„Taj cilj su proklamovali 2012. godine ne bi li pobedili i dokopali se vlasti. Sve posle toga predstavljalo je loše pozorište. Tipična vlastodržačka mimikrija. U biti, oni su svi anti-Evropljani, što iz neznanja, što iz kompleksoidnosti, što iz predrasuda“, ocenio je Protić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare