Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i Evropska unija je bila veoma jasna - normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i najavio da uskoro planira posetu Beogradu i Prištini.

Lajčak je u emisiji portala European Western Balkans „Screening“ rekao da očekuje da se dijalog nastavi čim se oformi vlada Kosova.

„Mi smo spremni da odradimo naš deo, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka. Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati“, naglasio je Lajčak.

On je dodao da je uvek bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

„Rekao sam da znam detalje procesa i rekao sam da ga je moguće završiti u roku od mesec dana. Mi smo ovde i mi smo ovde za stranke kad god su spremne, ali je na dvema stranama da odluče o brzini“, istakao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, u interesu je Beograda i Prištine da nastave dijalog, a EU je spremna da pomogne i olakša proces.

„Ovde smo da isporučimo rešenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih – da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih“, istakao je Lajčak.

Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumevaju, Lajčak je reako da je to na dve strane da odluče i da EU posreduje u procesu, ne diktira ga.

„Naravno, mora postojati volja kod obe strane da se postigne taj sporazum. Ako nema volje, onda nema sporazuma. Ali ako nema sporazuma, onda nema evropske budućnosti“, rekao je Lajčak i dodao da minimum koji Brisel očekuje od dve strane jeste da one ne uvezu otvorena pitanja u evropsku porodicu.

„Bajdenova administracija vratila ljude koji poznaju region“

„To znači da morate razrešiti svoja bilateralna pitanja ili svoja regionalna pitanja pre nego što postanete članica. Zbog toga govorimo o normalizaciji odnosa“, naveo je Lajčak.

On je rekao da je EU u kontaktu sa američkom administracijom i da ih oni u potpunosti podržavaju.

Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

 

„Oni u potpunosti razumeju ovaj proces, oni su iza EU vođstva u ovom procesu i spremni su da odrade svoj deo“, naveo je Lajčak i dodao da je Bajdenova administracija vratila ljude koji poznaju region, koji imaju osećaj zaostavštine i odgovornosti, i koji veruju u blisku saradnju SAD i EU.

Na pitanje da li je Vašingtonski sporazum potpisan pod Trampovom administracijom naškodio procesu dijaloga, Lajčak odgovara da nije ni naškodio, ali nije puno ni pomogao.

„Postoji samo jedan relevantni proces, a to je dijalog pod posredstvom EU. Zašto? Zato što je povezan sa evropskom budućnošću. Nijedna treća strana vas ne može približiti EU. Samo EU“, rekao je Lajčak, uz napomenu da „nema brze popravke i nema lakih rešenja“.

Upitan da li je istina to što vlast u Srbiji često kaže da Srbija nije napredovala u EU integracijama zbog Kosova, Lajčak ističe da to nije istina.

„Evropska unija to ne govori. Proces evropskih integracija ima vrlo jasna pravila i zasnovan je na reformama“, izjavio je Lajčak i dodao da postizanje sporazuma može pomoći Srbiji da brže pristupi EU.

„U slučaju Srbije i Kosova postoji normalizacija odnosa koja je dodatni uslov i koji se ne može zaobići. Zbog toga napredak u dijalogu, a veoma verujem u ono što ću reći, može značajno ubrzati proces evropskih integracija Srbije, ali ne može zameniti proces kao takav. Ne možete zaobići dijalog. Dijalog vas može dovesti do članstva u EU brže, ali članstvo ne zavisi isključivo od dijaloga“, naveo je Lajčak.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar