Foto: Profimedia.rs

Prištinski advokat Gafur Eljšani pozvan je na saslušanje u Specijalni sud za zločine bivših pripadnika tzv. OVK počinjene tokom poslednjih sukoba nad Srbima i drugim nealbancima, kao i lojalnim Albancima na Kosovu i Metohiji.

Da je Eljšani dobio poziv Specijalnog suda saopštilo je udruženje bivših pripadnika tzv. OVK, a prenosi prištinskia Gazeta Expres. Navodi se da je Eljšani bio učesnik rata i jedna od najvažnijih ličnosti iz tog perioda.

Eljšani je, između ostalog, dizajnirao amblem tzv. OVK i autor je knjige „Oslobodilačka vojska Kosova“, koja je objavljena tokom poslednjih sukoba.

On je takođe pravni savetnik udruženja bivših boraca tzv. OVK.

Kako je ranije pisao portal KoSSev, kosovska Skupština se obavezala da će mandat Specijalnog suda trajati sve dok svi postupci ne završe.

„Mandat Specijalizovanih veća trajaće sve dok Savet EU ne obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni, tako da je nepotrebno da se produžuje mandat ovom sudu, poručila je u izjavi za KoSSev, portparolka Specijalizovanih veća, Angela Griep.

Objašnjavajući kako se podiže optužnica, ona je kazala da se ona pokreće nakon što tužilac Specijalnog tužilaštva odluči da ima dovoljno dokaza nju, a da će potom sudija za prethodni postupak pogledati optužnicu i da ima rok od šest meseci da odluči da li se slaže da ima dovoljno dokaza za podizanje ili ne.

„Ukoliko smatra da postoji dovoljno dokaza, on će potvrditi optužnicu i u tom trenutku osumnjičeni postaje optuženi i tada će mu biti predata optužnica na maternjem jeziku“, objasnila je Griep.