Foto: Printscreen N1

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, izjavio je danas da još nisu obelodanjena imena optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu za zločine na KiM, ali da su optužnice spremne.

Više desetina bivših pripadnika OVK saslušano u Specijalnom sudu u Hagu, a očekuje se da će do juna biti podignute i prve optužnice. Od Specijalnog tužilaštva u Hagu do sada je poziv dobilo više od 300 osoba u vezi sa navodima o ratnim zločinima tzv. OVK na KiM, koji su opisani u izveštaju Saveta Evrope, a koji je sastavio Dik Marti.

Drecun je za RTS rekao da će, tek kad budu usvojene, optužnice biti javno dostupne i da će se znati koja se imena nalaze na njima i za šta se terete optuženi.

„To ćemo sačekati šest meseci sigurno, ali iz razgovora koje sam imao sa ljudima iz tužilaštva mogu da kažem da ima mesta optimizmu da ove godine započnu procesi“, rekao je Drecun.

Kako kaže, tu ima mnogo poznatih imena poput Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i drugih.

„Kadri Veselji uporno govori da se neće naći na optužnicama, ali meni se čini da je on jedna od najkrupnijih ličnosti OVK-a“, rekao je Drecun.

Naglasio je da je veoma važno da su optužnice podignute, a da će se tek videti da li će biti procesuirani oni koji su na optužnicama.