Foto:medija centar beograd, Nova.rs

Politička borba u Srbiji odavno ne izgleda kao diskusija između ravnopravnih protivnika tokom koje svako ima pravo da iznese svoje mišljenje i jednake uslove za delovanje. Paralelno dok su učvršćivali svoju vlast, naprednjaci su aktivno radili na gušenju političke kulture, pa je tako svaki vid opozicionog delovanja opisivan kao antidržavni, dok je svaki političar za kojeg se utvrdi da je pretnja režimu, u startu proglašavan za izdajnika i stranog plaćenika.

Pročitajte još...

Devetegodišnju vladavinu Srpske napredne stranke, tokom koje je kult Aleksandra Vučića narastao do nivoa nedodirljvog božanstva, u značajnoj meri su obeležili brutalni obračuni sa svima koji bi doveli u pitanje bezgrešnost njihovog vođe.

Za opoziciju i kritičare vlasti rezevrisane su naslovne strane prorežimskih glasila na kojima se, pored pogrdnih epiteta i montiranih fotografija, prenose i lažne vesti sa ciljem da se politički protivnici SNS predstave kao loši ljudi, mrzitelji sopstvenog naroda, lopovi, kriminalci, tajkuni….

Kako je vreme odmicalo i kako se vlast suočavala sa sve ozbiljnijim aferama, tako su i obračuni sa protivnicima postajali sve brutalniji. Umesto diskusije i debate najviši predstavnici vlasti danas radije pribegavaju novim vidu političke borbe koji uključuje pretnje, ugrožavanje sigurnosti, ali i fizičke obračune. 

To se već desilo zameniku predsednika SSP-a Borku Stefanoviću kome je razbijena glava.

Foto: N1

Popović: Kako se Vučiću bude bližio kraj tako će situacija biti sve opasnija

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović za Nova.rs ističe da je vlast u ovom trenutku spremna da koristi svaki zamisliv metod kako bi se obračunala sa svojim protivnicima.

“Nekoliko afera ih je snašlo u isto vreme, a uz to se pojavilo nekoliko političkih aktera na sceni s kojima oni ne znaju šta će. Zato pojačavaju napade i pritiske na svoje protivnike. Imam utisak da sada vade sve iz svog arsenala, koji je i inače dosta surov. U pitanju je radikalska politika od koje se naprednjaci nikada suštinski nisu odmakli”, napominje on.

Dragan Popović Foto;N1

Popović podseća da su režimski aktivisti već pokazali da im agresija nije strana i da su spremni da pređu granice dozvoljenog.

„Oni su već metalnom palicom tukli jednog opozicionog lidera. Mi još uvek ne znamo šta se desilo sa drugim opozicionim liderom, Oliverom Ivanovićem, iako se pominje da su u njegovo ubistvo umešani visoki funkcioneri SNS na Kosovu. Već imamo dovoljno razloga da se plašimo kako će sve ovo da se završi. Kako se Vučiću bude bližio kraj, tako će situacija bivati sve opasnija”, zaključuje Popović.

Spisak situacija kada je vlast i njena prva linija odbrane prešla crvenu liniju svakim danom je sve veći. Svaka od njih je opasna.

Umesto da raspravljaju o boljem životu građana, poslanici crtaju mete novinarima, nevladinim organizacijama i opozicionarima

Skupština Srbije već godinama izgleda kao poligon za iznošenje najstrašnijih uvreda na račun medija, nevladnih organizacija i opozicionara. Iako su početkom godine usvojili Kodeks ponašanja kom se ističe da je istina, pravičnost, poštenje i nepristranost osnove delovanja narodnih predstavnika, praksa pokazuje drugačije stanje na terenu.

U takvom parlamentu poslanici Srpske napredne stranke bez ikakvih posledica i sankcija već mesecima zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu. Umesto da raspravljaju o zakonima i štite interes građana Srbije, oni nesmetano blate opoziciju, novinare, nevladine organizacije i sve druge koji im se “nađu na putu”. 

Tako je šef njihove poslaničke grupe, Aleksandar Martinović,  na redovnom zasedanju 11. marta pretio da će svako ko kritikuje vlast biti “prebijen u džaku”.

„Treba imati u vidu da su se u istu vreću protiv Aleksandra Vučića strpali i Dragan Đilas i Marinika Tepić i pojedini tzv. intelektualci sa Beogradskog univerziteta i tzv. slobodni i nezavisni novinari, a itekako zavisni od pojedinih stranih ambasada i pojedinih tajkuna i da su se u istu vreću stavili oni koji iz inostranstva rade protiv Aleksandra Vučića i protiv Republike Srbije… Mi kao poslanička grupa ‘Aleksandar Vučić – za našu decu’ šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo”, rekao je Martinović, govoreći o navodnom pokušaju državnog udara i ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ništa blaži nije bio ni njegov stranački kolega Nebojša Bakarec koji je pozvao na ubistvo bivšeg šefa BIA Saše Vukadinovića, čiju su fotografiju iz Trsta sa Draganom Đilasom objavili pojedini tabloidi.

„To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Zamislite da se bivši šef Federalne službe bezbednosti sastaje sa (Aleksejem) Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji? Tako što te više nema“, izjavio je Bakarec u javnom prenosu sednice Skupštine Srbije.

Crtanje mete novinarima TV N1 i Nove S

Jednako oštra bila je i njihova njihova stranačka koleginica Biljana Pantić Pilja, koja je televiziju N1 i Nova S nazvala “antisrpskim medijima”, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

„… ovim nezavisnim medijima – N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti. Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik i strani plaćenik“, rekla je poslanica naprednjaka tokom sednice Skupštine Srbije. Iste kvalifikacije i optužbe ponovila i neposredno pred izlazak prvog broja lista „Nova“.

Sramna fotomontaža Nebojše Bakareca

Pomenuti Nebojša Bakarec poznat je kao neko ko zaista ne bira reči i sredstva tokom obračunavanja sa opozicijom. Međutim, u jednoj od svojih poslednjih objava na društvenoj mreži Tviter, Bakarec je uspeo da prevaziđe samog sebe objavljivanjem montirane fotogorafije na kojoj su se našli Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe optužene za brutalna ubistva, otmice i dilovanje droge.

Uz fotografiju na kojoj su Tepić i Belivuk predstavljeni kao prijatelji, Bakarec je dodao opis u kom navodi da je potpredsednica SSP Belivukova “seka”.

Aktivisti SNS upadaju na konferencije opozicije 

Pored Bakareca, Tepić i njena Stranka slobode i pravde bili su i meta pokreta Levijatan, organizacije koja je bliska režimu i čiji je zadatak da progoni opozicionare.

Tokom konferencije za medije u sredu, koju je SSP, odnosno Tepić održala u Kragujevcu, vozilo sa oznakom Fondacije Levijatan beogradskih registarskih tablica i još dva automobila kragujevačkih registracija jakim sirenama su pokušali da ometaju njeno obraćanje građanima.

Levijatan Kragujevac
Levijatan pokušao da prekine KZN Marinike Tepić u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Međutim, umesto sprečavanja ove opozicione političarke da govori, oni su blokirali saobraćaj u strogom centru grada, čime su izazvali gnev Kragujevčana.

Da je jedan od osnovnih zadataka Levijatana da progoni protivnike režima, moglo se videti i pre manje od dve nedelje kada su osnivač ovog pokreta Pavle Bihali i još trojica članova napali lidera Pokreta slobodnih građana, Pavla Grbovića. U izjavi datoj portalu Nova.rs, Grbović je ispričao da se incident dogodio u centru Beograda, pred većim brojem svedoka. On je slučaj prijavio policiji.

„Oni su do sada imali neskrivenu podršku države zbog čega ne očekujem da će ta ista država sada zaštititi mene, upravo suprotno, očekujem da se ovakvi incidenti ponove“, ocenio je Grbović.

Nakon Kragujevca, slična scena viđena je i u Nišu. Ponovo je konferenciju za novinare organizovala opoziciona SSP, a još jednom su se na licu mesta pojavili i režimski aktivisti. Naime, u glavnoj ulici, tokom obraćanja medijima, predstavnike SSP je ometala grupa od nekoliko žena koje su tokom obraćanja predsednika te partije Dragana Đilasa i potpredsednice Marinike Tepić upućivale uvrede na njihov račun, ponavlajujući gotovo identične kvalifikacije koje koriste proržimski mediji.

Činilo se da je vređanje lidera ove stranke bilo organizovano, jer je, kako javlja reporter N1, počelo čim su se upalile televizijske kamere, a uvrede su se uglavnom ponavljale…

U izjavi koju je dala našem portalu, predsednica Gradskog odbora te partije u Nišu, Jelena Milošević, rekla je da su obraćanje medijima ometali Sanja Milijić koja je, kako je istakla, sestra narodne poslanice Svetlane Milijić i zaposlena u Gradskoj kući. Pored Milijić, Milošević je navela da su se na skupu SSP pojavili drugi aktivisti vladajuće partije.

Foto:Jelena Milošević

“Od prisutnih građana saznala sam da je među ‘spontano okupljenim ženama’ bila i Snežana Radenović, koja je zaposlena u osnovnoj školi ‘Kole Rašić’, zatim supruga Dejana Veličkovića, predsednika Mesnog odbora SNS Komren. Tu je bio i novoizabrani direktor “Pošte” Dragan Đorđević, koga su građani uočili da posmatra skup iz prikrajka”, istakla je sagovornica našeg portala.

Režimski mediji izmislili da Tepić ima porše, Vučić im se pridružio u lažima

Otvoreno targetiranje Marinike Tepić postalo je učestalije nakon vesti objavljene u novinama “Nova” da će upravo ona, ukoliko SSP izađe na izbore, biti nosilac njihove liste na parlamentarnim izborima. 

Ubrzo je plasirana lažna vest kako je Tepić na skup u Valjevu došla u svom poršeu od 155.000 evra. Iako je brzo dokazano da ova priča nije tačna, prorežimski mediji nastavili su da insistiraju ovoj priči, a u svemu im se pridružio i predsednik država, Aleksandar Vučić.

„Zameraju mi što sam zvao Sinišu Malog za devet miliona za puteve. Pa šta da radim, da tražim pare za sebe?“, rekao je Vučić, dodajući da se on ne vozi u „poršeu“.

Vučić je istakao da nema problem kada privatnici voze “porše”, već kada to rade političari,

„Što se voziš u poršeu? Što se neko vozi u poršeu? Kaže, nije moj. A što se voziš? To možeš ako si privatnik, ali ako se baviš politikom, nemoj jer time pokazuješ bahatost“, „posavetovao“ je Vučić potpredsednicu SSP korisetiće se lažnom vešću.

Za ometanje konferencije Narodne stranke aktivistkinja SNS dobila pohvalu od predsednika

Sličan događaj viđen je u Novom Sadu u maju ove godine kad je konferenciju omladine Narodne stranke ometala članica SNS Staša Stojanović, poslanički kandidat te partije na prošlim republičkim izborima. Stojanović je zaposlena u Elektrovojvodina, a ponosno ističe da je “diplomirala” na Akademije mladih SNS.

Podsetimo, dok su predstavnici omladine Narodne stranke pokušavali da se obrate okupljenim novinarima, članica SNS se umešala sa ciljem da prekine njihovo obraćanje.

„Ja sam Staša Stojanović, ja sam iz Srpske napredne stranke, završila sam Akademiju mladih lidera. Meni je dosta više da slušam da se ovde laže, da se izmišlja, dosta mi je da oni konstantno izlaze sa nekim lažima i nekim izmišljotinama. Dosta mi je napada na Miloša Vučevića, dosta mi je toga da tri uzastopna mandata Miloš Vučević ima, a da mali neki mladi puleni iz Narodne partije Vuka Jeremića, odnosno Narodne stranke izvinite ni bi više ne znate koja ste stranka. 2017. je Bora vaš prešao iz Demokratske u Narodnu stranku“, započela je svoje obraćanje mlada liderka SNS.

A zatim jasno pokazala da joj je cilj da prekine njihovo izlaganje – jer ona ne želi tu da ih vidi.

„Ako nemate program onda ne možete biti opozicija. Vi niste opozicija, vi ste ovde lažni ljudi koji dolaze i uznemiravaju javnost. Možemo prekinuti, ja ne želim više ovde vas da vidim sa ovakvim ponašanjem i ovakvim ophođenjem prema našim građanima i da lažno govorite našim ljudima lažne informacije“, rekla je Stojanović i još jednom ponovila da je prošle godine završila Akademiju mladih lidera.

Pročitajte još...

Na pitanje novinara gde se ona nalazi rekla je:

„Pa raspitajte se malo, jeste vi istraživački novinari, znate valjda gde je akademija i šta je i ko je osnovao i ko stoji iza svega”.

Za upad na konferenciju opozicije, kako tvrdi, dobila je pohvale od svog lidera Aleksandra Vučića.

Popović: Kako se Vučiću bude bližio kraj tako će situacija biti sve opasnija

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović za Nova.rs ističe da je vlast u ovom trenutku spremna da koristi svaki zamisliv metod kako bi se obračunala sa svojim protivnicima.

“Nekoliko afera ih je snašlo u isto vreme, a uz to se pojavilo nekoliko političkih aktera na sceni s kojima oni ne znaju šta će. Zato pojačavaju napade i pritiske na svoje protivnike. Imam utisak da sada vade sve iz svog arsenala, koji je i inače dosta surov. U pitanju je radikalska politika od koje se naprednjaci nikada suštinski nisu odmakli”, napominje on.

Dragan Popović Foto;N1

 

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku
[video-cdn src=“https://best-vod.umn.cdn.united.cloud/stream?asset=tngvucicbelivukds-novas-worldwide&stream=hp350&t=0&player=m3u8v&sp=novas&u=novas&p=n0v43!23t001″ video-id=“2191536″

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare