Marinika Tepic
Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Mnogi su je već videli kao predsedničkog kandidata, Beograđani kao kandidata za gradonačelnika, ali sudeći po informacijama do kojih je došao naš list, Tepić će predvoditi SSP na parlamentarnim izborima. Naš dobro obavešteni sagovornik kaže da će Tepić biti i prva na listi kandidata za poslanike, naravno pod uslovom da se opozicija u dijalogu sa vlašću izbori za fer izbore.

“Ukoliko budu obezbeđeni uslovi za izlazak na izbore, Marinika Tepić će predvoditi SSP. To je takođe Đilas rekao članovima SSP na zatvorenoj sednici Glavnog odbora”, dodaje izvor lista “Nova”.

Iako nije predsednica Stranke slobode i pravde, odluka da Tepić bude nosilac liste ne bi bila nelogična. Važi za najpopularniju opozicionu političarku (i političara) u Srbiji, a kako je ranije saopštio SSP, prema njihovom istraživanju iz maja ove godine, više od milion ljudi ima odlično mišljenje o njoj i onome što radi.

O tome kakva će biti njena uloga na izborima sledeće godine Marinika Tepić do sada nije konkretno govorila. Odgovarajući na pitanje o tome da li će stati iza liste za grad Beograd, ona je u nedavnom intervju za naš list rekla da misli da je “Beogradu potreban opretivac”, dok nju “najviše brine kako da pomognemo ostatku Srbije”.

“Nisam rekla da neću biti u kampanji za Beograd – sve ću učiniti što je do mene za svakog ko bi da povede ovaj grad u promene”, navela je Tepić.

Ona je istakla i da ne razmišlja o predsedničkoj kandidaturi, te da je za kandidata za predsednika države potrebno najšire jednistvo opozicije.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, navodi za “Novu” da bi donošenje odluke da Marinika Tepić bude nosilac liste SSP na parlamentarnim izborima za njega bilo očekivano.

Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

“Prvo, postalo je prirodno da nosilac liste bude neko ko je aktivan član političke stranke i neko ko puno radi i puno daje za stranku u kojoj se nalazi i neko ko ima ambicije da bude deo političkog života. Drugo, brojna istraživanja pokazuju da Tepić ima relativno dobre rejtinge u javnosti, odnosno relativno dobar skor pozitivnih i negativnih ocena. Treće, ona je vrlo aktivna u političkom životu i otvorila je neke teme koje su bile važne za opozicione birače, a nije ni nepoznata opozicionom biračkom telo, koje neće morati da se upoznaje sa njenom biografijom, već se radi o političarki koja je prepoznatljiva u tom delu javnosti i ima izgrađena prepoznatljiv politički stil”, kaže on.

Dragan Popović Foto;N1

Da ovakva odluka ne bi bilo iznenađenje smatra i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku. On za naš list kaže da je Marinika Tepić najjači adut SSP i ne samo te stranke, već celog tog dela proevropske opozicije koji gravitira ka SSP.

“To bi bila očekivana odluka. Tu nema ništa neobično. Marinika Tepić je svakako najpopularnija osoba i adut proevropske opozicije”, navodi Popović koji ipak smatra da je informacija o tome ispipavanje terena.

“Još smo daleko od prave odluke ko će biti nosilac opozicije, ko će biti kandidat za koju poziciju i da li će opozicija uopšte učestvovati na izborima. Ne verujem da će biti donete još za nekoliko meseci”, dodaje on.

Tepić je u dva mandata bila poslanica u Skupštini Srbije, a u poslednjih godinu dana otkrivala je na svojim konferencijama za novinare niz afera – počev o povezanosti Telekoma i firmi Igora Žeželja, preko informacija o kompaniji Aseko koju je predvodio brat premijerke Igor Brnabić, do navoda da je poslanik Dragan Marković Palma, podvodio žene i maloletnice. Ova poslednja izazvala je buru u javnosti, nakon čega je nadležno tužilaštvo otvorilo taj predmet. Ipak, slučaj “Palma” je i dalje u predistražnom postupku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare