Šta je sa našom decom, predsedniče Vučiću?

Poštovanje predsedniče Vučiću. Prošlo je mesec dana kad smo Vam pisali o slučaju devojčice Jelene Stojiljković, koja se trenutno bori za život, a koju ignoriše kompletan državni aparat kojim Vi upravljate. Ona još uvek nije dobila pomoć, a iz dana u dan je u sve težem stanju.

PROČITAJTE JOŠ...

Vidim da trenutno imate veće brige i da morate da krpite rupe što na međunarodnom planu, što ovde u Srbiji i da ste u zauzeti odbranom rejtinga uoči izbora. Ali vredi li taj jedan dan što ćete duže ostati vlasti, izgubljenog mladog života? Da li biste bili u stanju da se sutra radujete eventualnoj izbornoj pobedi (koju toliko priželjkujete) ako znate da ste prethodno ostavili jednu devojčicu bez šanse da preživi, a mogli ste da joj pomognete?

Da se razumemo, poodavno sam prestao da verujem da u ovoj zemlji bilo koja institucija može da donese bilo kakvu odluku bez Vašeg odobrenja, tako da sam prilično siguran da Vaša računica stoji iza odluke da se zadrže pare namenjene za lečenje retkih bolesti i za lečenje dece u inostrastvu. Ako odlučite da ih ipak upotrebite, imajte na umu i Jelenu Stoljković.

Jelena ima 21 godinu i živi u Velikom Gradištu. Istina, u poslednje vreme mnogo je češće u glavnom gradu, njenom i našem Beogradu, ali ne da bi, poput njenih vršnjaka, iskoristila prilike i mogućnosti koje pruža prestonica, a kojih je svakako više u odnosu na mesto iz kog dolazi.

Ne, Jelena ne provodi vreme u Beogradu u potrazi sa svojim snovima, onima kojie u njenim godinama jure mladi i ambiciozni ljudi dok planiraju svoju budućnost. Jelena je tu u Beogradu, blizu Vas predsedniče, da bi se lečila i borila za život. Jelena je silom prilika u Beogradu, jer joj život visi o koncu.

Pored Jelene, u Srbiji živi njih oko stotinu koji boluju od iste bolesti i oni, baš poput Jelene, čekaju magični lek “Trikafta” kako bi mogli da žive. Cena jedne Trikafte košta oko 250.000 evra na godišnjem nivou. Da vam prevedem na jezik naše svakodnevnice: Cena jedne Trikafte je taman toliko da bi jedan stadion u Leskovcu bio dovoljan da taj lek dobiju svi koji boluju od ove bolesti. A kako bismo im svima osigurali lečenje u godinama koje dolaze dovoljno je preumseriti samo deo novca koji namenjen za izgradnju Nacionalnog stadiona. I ne samo da bismo na taj način spasili svu našu decu koja su trenutno na listama čekanja, već bi država ubuduće mogla da pomogne svakome koga snađe ova bolest.

Pitanje je šta su Vama prioriteti, predsedniče Vučiću?

Da vam dodatno prevedem na jezik kojim Vi govorite i kako biste bolje razumeli: Jelena ne može da oseti blagodeti vašeg “Zlatnog doba”, a kako sada stvari stoje sve su manje verovatnoće da će dobiti priliku da da svedoči tome kako menjate Srbiju.

Vaša obećanja, priče o tome da brinete o mladima, “helikopter novac”, davanja po 50 ili 100 evra kojima pokušavate da kupite njihovu naklonost, ništa od toga nije moglo da joj pomogne. Ništa to njoj ne znači, jer Jelena bije bitku da preživi.

Sistem čija ste personifikacija upravo Vi, predsedniče Vučiću, grubo joj se nasmejao u lice i iz dana u dan je ponižava. Jer kako drugačije objasniti nečiju ideju da preuzme ulogu Boga i da Jelenu podvrgne užasnom socijalnom eksperimentu u kom isti lek, koji joj je potreban da preživi, daje njenoj rođenoj sestri, a nju preskače i igorniše pod izgovorom da mora sačeka?!

Da se razumemo, Jeleninoj sestri je baš kao i Jeleni potreban taj lek, ali zašto delite decu?

Zašto je nekome palo na pamet da učini ovako nešto? Odakle nekome pravo da odlučuje ko ima pravo da diše, a ko ne?

Da li Vam je poznato do koje mere ide ta neljudskost u sistemu za koji Vi tvrdite da nepogrešivo funkcioniše? Da li Vam je poznato da oni koji bi trebalo da uliju nadu Jeleni joj istu tu nadu ubijaju time što joj u ruke daju baš taj lek, koji njoj znači život, ali ne da ga koristi, već da ga odnese sestri?

Zašto se tako igrate sa životima i emocijama naše dece, naših mladih, naše budućnosti?

Da li ste spremni da prihvatite taj teret i tu odgovornost, predsedniče Vučiću?

S obzirom na to da ste Vi ti koji određujete da li će biti izbora ili ne, koliko će koštati deterdžent, ulje i parizer, da li će gondola biti na jednoj, dve ili tri žice, da li ćemo imati jedan ili pet novih stadiona, koliko će novca naši šampioni dobijati za osvojene medelje, uveren sam da je i ovo oblast na koju Vi i te kako možete da utičete. I baš zato, a uprkos tome što pripadam onom svetu koju Vi posmatrate sa prezirom, apelujem da pogledate u pravcu Jelene i svih onih kojima je taj lek potreban da bi živeli. Hajde da se saglasimo da su oni najvažniji.

Jer sigurno se naši šampioni neće ljutiti ukoliko novac namenjen medalje usmerite na lečenje Jelene i svih onih kojima je pomoć države jedini garant da prežive, a sumnjam da bi Vam zamerio neko od Vaših kumova, prijatelja i saradnika, kojima ste omogućili da steknu ogromno bogastvo, ukoliko biste im u narednom periodu manje nameštali poslove. Recite im da su pare potrebne deci, pa nek Vam zamere ako ne znaju za sramotu.

Pa da probamo, predsedniče, ono vaše: “Za našu decu!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare