Emisija 360 stepeni Zdravko Ponos
Zdravko Ponoš Foto:N1

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast novim zakonom o spoljnim poslovima i u diplomatiju "uvodi sistem Udbe", odnosno kontrolu i centralizaciju preko "jedne tačke", ministra spoljnih poslova koji, kao i direktor Bezbednosno-informativne agencije, može da zapošljava ljude bez konkursa, saopštila je Narodna stranka.

Ponoš je za N1 istakao da je Srpska napredna stranka (SNS) „skrojila zakon po meri svoje vlasti, koja bira poslušne kadrove sa SNS akademije mladih lidera, a ne stručne ljude“.

On je upozorio da novi zakon o spoljnim poslovima odražava političku filozofiju vlasti SNS, koja je krenula od toga kakvim kadrovima raspolaže i onda stvarala strukturu, pa iz toga izvukla politiku, umesto da ide potpuno obrnutim redosledom.

Dodao je da je uveden i „specijalni diplomatski nadzornik“ sa velikim ovlašćenjima i ukazao da to nije u duhu našeg jezika i istorije, „jer nadzornici mogu da budu u logorima ili na gradilištima“.

Naveo je da ako ambasadori nisu ljudi kojima se neko društvo ponosi, „onda morate da im šaljete nadzornika, ali tako se ne pravi uspešna diplomatija“.

To govori o sistemu koji se uspostavlja, ocenio je i podsetio da „nadzornik može da radi šta hoće“.

Upozorio je da je veoma loše što više nisu predviđena saslušanja budućih ambasadora u Odboru Skupštine Srbije za spoljne poslove.

„Dozvolili su sebi da ambasador u Kairu, koji je izuzetno važno mesto, bude čovek koji ništa nije spremio 14 dana pre posete srpskog ministra, a svi su znali da je tamo postavljen jer je pašenog moćnog čoveka. U jednu važnu prestonicu, koja je još ratna zona, poslali su čoveka koji je sklonjen iz bezbednosne službe jer je bio sklon psihoaktivnim supstancama. To pokazuje potpunu neozbiljnost“, naveo je Ponoš.

On je podsetio da Srbija nema ambasadora u Zagrebu, Varšavi, Pekingu, Kanberi, Braziliji, Tunisu, „a realno ni u Podgorici“, i nema generalnog konzula u Njujorku, niti konzula u Trebinju, Mostaru i Herceg Novom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare