Zdravko Ponoš Foto: Nova

Lider Pokreta SRCE Zdravko Ponoš ocenio je da je jučerašnji protest bio svakako najmasovniji od 5. oktobra, "ali verovatno i jedan od najmirnijih masovnih protesta ikad igde u svetu".

Svi koji smo bili deo tog veličanstvenog protesta imamo razlog da budemo ponosni. Ali i zabrinuti. I masovnost i mirnoća narednih protesta imaju svoje limite. Njihova masovnost zavisiće od poteza onih koji su uzeli odgovornost da vode proteste, a mirnoća protesta zavisi od režima koji jedini ima kapacitet da ih kontaminira nasilnim incidentima“, kaže u razgovoru za Danas Zdravko Ponoš, lider pokreta SRCE.

Na pitanje šta je pokrenulo tolike ljude da izađu na ulice, on kaže da to nisu klasični politički protesti u organizaciji opozicije, već „masovan narodni bunt prouzrokovan bolnim suočavanjem sa posledicama Vučićeve desetogodišnje vladavine“.

„Tragedija koja nas je zadesila trgnula je neke iz uljuljkanosti u svojim mikro svetovima, neke iz žablje poluskuvanosti, neke iz zanesenosti nekim vajdicama iz odnosa sa režimom, neke iz obamrlosti u beznađu da ništa ne može da se učini i da treba samo da se naviknu. Na masovnu pogibiju dece niko normalan ne može da se ne pokrene. I društvo se pokrenulo“, kazao je Ponoš.

A na to da li se tenzija može održati do ispunjenja zahteva, on navodi da je „opozicija pokušala da artikuliše političke zahteve i da kanališe tu ogromnu energiju koja je preplavila naše ulice“.

„Što se tiče vođenja protesta, videćemo. Upravljanje očekivanjima nije lak posao, pogotovu kada se radi o ovako masovnom protestu. Ne radi se o očekivanjima samo onih ljudi koji su izašli na ulice, nego još većeg broja onih koji su ostali kod kuće, koji pažljivo osluškuju i nadaju se promenama koje bi podržali, ali da se to nekako završi bez njih. Uostalom, za upravljanje očekivanjima treba osluškivati ne samo energiju onih koji se bune nego i onih protiv koga se bune“, poručuje Ponoš.

Dodaje i da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zavisi „da li će ova stvar mirno na zelenu granu“.

„Za početak bi veliki pomak bio kada bi prestao da vređa i napada sve nas koji smo i ovog petka bili na beogradskim ulicama. Od njega zavisi i dokle misli da ponižava one koje je saterao kao u tor na svoj skup u Pančevu i koje pritiska da mu dođu na poklonjenje u Beograd 26. maja. Konačno, mnogo zavisi da li će Vučić odlučivati na bazi pameti i osećaja odgovornosti za javni i nacionalni interes ili ophrvan sujetom, strahovima i ličnim interesima. I za njega i za nas bi bilo bolje da se urazumi. On ima moć da na našim ulicama prestanu protesti. Narodni – tako što će ispuniti zahteve, režimski – tako što će ga otkazati“, smatra Ponoš.

Kaže i da bi Vučiću mudro bilo da otkaže kontramiting.

„Taj kotramiting je puka demonstracija nasilja režima nad svojim građanima i nad institucijama. Njegovim održavanjem rizikuje da dodatno motiviše narod koji je ustao protiv nasilja, a i da ogoli ubrzano osipanje podrške koju je uživao. Neodgovorno je i nemoralno, a i ćorava su to posla da se 26. maja zaustavi Srbija da bi se Vučiću podgrejalo omlitavelo samopouzdanje“, ocenjuje Ponoš.

Upitan koliko međunarodni faktori mogu da utiču na rasplet krize kod nas, on navodi da njegov uticaj nije bez značaja.

„Mislim da je vreme da rekalibrišu svoje pozicije svi oni koji su do sada igrali na Vučićevu stabilokratiju i njegov vazalni odnos. Što im je završio do sada, to je to. Ne treba da cede suvu drenovinu. Vučićev režim jeste naša nevolja i nacionalna sramota, ali došlo je vreme i da njih pripitkuju u njihovim parlamentima i njihovim medijima što s njim tikve sade“, poručio je Ponoš.

BONUS VIDEO – Zdravko Ponoš o zbivanjima u i oko Skupštine i podelama podeljenog društva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar