Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Goran Srdanov/Nova.rs

Na protestu "Srbija protiv nasilja" koji je održan juče u Beogradu, kada su se građani prvo okupili ispred Skupštine, a potom otišli do mosta ""Gazela" i blokirali ga, zabeležena su dva incidenta. Prvo su napadnute žene ispred Skupštine, a potom je napadnut i ekološki aktivista Savo Manojlović. Oba incidenta izazvao je isti čovek.

Iako je na jučerašnjem protestu „Srbija protiv nasilja“ bio verovatno i šestocifren broj građana, većih incidenata nije bilo, jer su građani koji su se okupili poštovali moto skupa „protiv nasilja“. Ipak, zabeležena su dva manja incidenta.

Prvo je nepoznati mladić ispred Skupštine napao ženu kojoj je oteo zastavu „Stop femicidu“, pokušao da joj otme zastavu i pri tome je udario, ali su ga građani oterali.

Pročitajte još:

Drugi incident se dogodio kada je fizički napadnut direktor kampanje „Kreni promeni“, Savo Manojlović, ali su građani oterali napadača.

Pošto se sve dogodilo pred velikim brojem građana, napadač je u oba slučaja snimljen i ispostavilo se da je oba nemila događaja izazvao jedan čovek, najverovatnije profesionalni provokator. Njegov lik postavljen na društvene mreže sa pitanjem: Ko je ovaj čovek?

Nije trebalo mnogo da Internet zajednica identifikuje tu osobu, a ispostavilo se da on ima podugačku karijeru provociranja, maltretiranja, ometanja, ugrožavanja i siledžijskog ponašanja, da se zove Ilija V. i da je član takozvanih Narodnih patrola.

Iako se na snimcima sa jučerašnjih protesta njegov lik ne vidi dobro, on se ne libi da ga snime kamere, jer koristi svaku priliku da maltretira, zastrašuje i ugrožava novinare, pre svega televizije N1, pa je tako nekoliko puta snimljen kako ulazi u kadar i ometa novinarke i novinare koji izveštavaju sa mesta događaja.

Narodne patrole su ultradesničarska organizacija na čijoj meti su se nalazili pre svega migranti, ali se dovode u vezu i sa drugim incidentima u kojima su napadani građanski aktivisti i napadani i zastrašivani učesnici ranijih demonstracija protiv vlasti i novinari koji su izveštavali sa tih skupova.

Narodne patrole su dugo uživali blagonaklon odnos vlasti, sve do protesta u martu ove godine ispred Predsedništva u Beogradu, posle kojih je uhapšen Damjan Knežević, vođa Narodnih patrola, zbog optužbi za „pokušaja nasilnog svrgavanja predsednika Srbije“.

Izgleda da ipak svi članovi takozvanih Narodnih patrola ne dele isto mišljenje o vlasti i Aleksandru Vučiću.

BONUS VIDEO: Izjava Sava Manojlovića posle napada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare