Foto: SSP/Jovan Marković

Stranka slobode i pravde navela je da zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku o stopi smrtnosti u 2020. godini, potpuno demaskiraju katastrofalno upravljanje epidimijom i pokazuju da se zdravstveni sistem raspao.

„Mortalitet odnosno stopa smrtnosti u ovoj godini u Srbiji je za 10 odsto veća od desetogodišnjeg proseka. Koliko je taj podatak katastrofalan govori i to da je recimo u Švedskoj rast pet odsto, a u Danskoj samo jedan procenat. Očigledno je da je lažiranjem podataka, odnosno smanjivanjem broja umrlih od kovida 19 od strane Kriznog štaba, Republički zavod za statistitku zapravo prikazao ogromno povećanje smrtnosti od svih drugih bolesti“, navodi se u saopštenju.

Kako ističu iz SSP, posebno zabrinjavajući podatak je da je u novembru 2020. preminulo „šokantnih 35.6 odsto građana više nego u novembru 2019. što je takođe zvaničan podatak Republičkog zavoda za statistiku“.

Stranka slobode i pravde navodi da su ovi „zvanični, državni podaci, toliko alarmantni da je poslednji trenutak da svi odgovorni podnesu ostavke i da na njihova mesta dođu ljudi od struke, koji će epidemiološku politiku voditi u interesu javnog zdravlja građana Srbije, a ne u interesu režima Aleksandra Vučića“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare