Ivica Dačić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

U Skupštini Srbije počeo je onlajn sastanak predsednika parlamenta Ivice Dačića i evroparlamentaraca koji posreduju u međustranačkom dijalogu. Kako je navedeno, nakon sastanka medijima će biti prosleđeno saopštenje.

Za sada nema informacija šta će biti teme sastanka s obzirom na to da je deo opozicionih stranaka odbio predlog EP o izbornim uslovima. Poslednji sastanak vlasti i opozicije posredstvom evroparlamentaraca održan je sredinom septembra, a opozicione stranke su bile nezadovoljne predlogom.

U predlogu dokumenta o izbornim uslovima koji su napisali predstavnici Evropskog parlamenta koji su posredovali u pregovorima vlasti i opozicije stoji da se treba fokusirati na dve oblasti – ravnopravnu medijsku zastupljenost i integritet izbornog procesa.

Kako bi se postigla jednaka medijska zastupljenost posrednici iz Evropskog parlamenta predlažu da se usvoje novi obavezujući pravilnici za javne servise, kao i formiranje privremenog nadzornog tela koje bi se sastojalo od članova REM-a i predstavnika koje predlože učesnici dijaloga. To telo imalo bi zadatak da izradi Pravilnik i da kontorliše njegovu primenu.

U drugom delu dokument se bavi izbornim procesom i navodi se da je neophodno da se poštuje tajnost glasanja, poboljša rad biračkih odbora i poveća transparentnost biračkih spiskova. Takođe, zahteva se i veća transparentnost finansiranja kampanje i utvrđivanje jasnih izbornih pravila.

Bonus video: Šta je vlast prihvatila, a opozicija odbacila

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar