Skupština Grada Užica Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Posle smene načelnika Zlatiborskog upravnog okruga i načelnika policije u Užicu, slede nove promene rukovodećeg kadra u javnom sektoru. Gradsko veće je donelo odluku o smeni direktora dva javna preduzeća u ovom gradu i to JKP "Bioktoš" i JP "Veliki park". Smenjeni su i direktor "Prve osnovne škole kralja Petra II", direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice, kao i direktorka Inkubator cetra u ovom gradu, što će iduće nedelje verifilovati lokalni parlament. Predstavnici vlasti tvrde da su svi direktori, sem jednog, svojevoljno podneli ostavke u šta se, razgovarajući sa njima, i nismo uverili.

Da li su u pitanju politički ili navodno lični razlozi, koji se uglavnom navode u ovakvim okolnostima, pitali smo odlazeće direktore.

Branko Bogićević, koji je na čelu JP „Veliki park“ od njegovog osnivanja, marta 2013.godine, a do tada bio drektor Ustanove „Veliki park“, nije želeo da komentariše razloge. Bio je pošten pa nije rekao „iz ličnih razloga“, što je bilo dovoljno da razumemo. Nezvanično saznajemo da je od njega traženo da podnese ostavku, što je odbio i iskoristio zakonsko pravo da se o tome izjasni.

Branko Bogićević bivši JP „Veliki park“, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Direktor drugog preduzeća JKP „Bioktoš“ koje ovih dana prati „afera groblje“, nije odbio da prokomentariše novonastalu situaciju. Između redova, razumeli smo da postoji pritisak lokalne samouprave na direktore, koji to podnose na različite načine.

„Meni je zdravlje narušeno, prošle godine sam imao infrakt i živim sa dva stenta, iskreno i volim da se sklonim. Ono što mogu da kažem jeste da je javno preduzeće, na čijem sam čelu bio, pozitivno završilo prošlu, kao i prethodne dve godine. Prašina koja se podigla oko groblja i to što se kao krivac, od strane  lokalne samouprave prepoznajem ja, je verovatno doprinelo njihovoj odluci. Ja sebe ne vidim kao krivca, radili smo sve kako je propisano, a stručna komisija će tek utvrditi pravi razlog“, rekao nam je odlazeći direktor JKP „Bioktoš“, Oliver Ristanović.

Oliver Ristanović odlazeći direktor JKP „Bioktoš“, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Jedino političko objašnjenje za smenu ovog direktora, zbog afere koja se podigla zbog raspadanja grobnica, jeste briga o pokojnicima koji su, o čemu godinama priča Srbija, sigurno glasačko telo SNS-a.

Za razloge smene direktora javnih preduzeća pitali smo člana Gradskog veća zaduženog za njihov rad, Srđana Nedeljkovića, koji je na ovoj funkciji od oktobra prošle godine, pre koje nikada nije radio u javnom sektoru.

„Direktor JKP ‘Bioktoš’ je svojevoljno podneo ostavku, ne bih komentarisao, ali mislim da je to pre svega uradio iz zdravstvenih razloga. Što se tiče direktora JP ‘Veliki park’, mogu da kažem da mi težimo da kvalitet usluga bude na što većem nivou i da direktori javnih preduzeća moraju dati sve od sebe. Kada menjamo direktore, ne znači da mora postojati politička pozadina ili veliki propusti u radu. Želimo da, pružajući šansu nekim novim ljudima, dobijemo i nove ideje za unapređenje procesa rada“, rekao nam je Nedeljković.

Srđan Nedeljković člana gradskog veća Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Za građane Užica, od smena jednih, važniji su drugi koji će sesti u njihove fotelje. Ko su ta nova lica, Nedeljković nije želeo da kaže, a kako Nova.rs nezvanično saznaje, buduća direktorka JKP „Bioktoš“ biće Nataša Milović Stefanović, kadar SNS koja trenutno radi u Petoj upravi grada za infrastrukturne radove.

Dosadašnjeg, prvog i jedinog direktora JP „Veliki park“, prema našim informacijama, zameniće Vesna Petrić Tomašević, zaposlena u Republičkom fondu zdravstvene zaštite u užičkoj filijali.

Pored direktora javnih preduzeća, smenjen je, ili je „podneo ostavku“ i direktor „Prve osnovne škole kralja Petra II“ Danijel Radević. Do izbora novog, on će obavljati funkciju v.d. direktora. Direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Vlatka Stevanović je takođe, navodno, podnela ostavlu. Nezvanično saznajemo da je i njena ostavka bio lični stav. Kako bi to i potvrdili, pokušali smo, ali nismo uspeli da ostvarimo kontakt sa dr Stevanović. Da je ostavku, kako kaže, zaista podnela iz ličnih razloga, potvrdila nam je direktorka „Inkubator cetra“ Marija Đuričić.

Bez obzira na izjave predstavnika vlasti, teško je poverovati da je od pet direktora, smenjenih za nekoliko dana, njih četiri podnelo ostavku iz ličnih razloga. Da je ostavku prihvatio, bez prava na izjašnjenje, i direktor „Velikog parka“, bilo bi da su svi samovoljno podneli ostavku, što se u Srbiji graniči sa statističkom greškom
U gradu na Đetinji se priča da su posledice svih smena uzrok lošeg rejtinga SNS u ovom gradu. To se znalo i pre izbora kada je prvo smenjen načelnik Zlatiborskog upravnog okruga, a odmah nakon izbora i načelnik policije. Iako je SNS na obe izborne liste u Užicu imao najbolji rezultat, nezadovoljstvo je očigledno jer svaka cifra ispod polovine osvojenih glasova za naprednjake je poraz. Na parlamentarnim izborima u Užicu SNS je osvojio je 40,76 osto glasova a na predsedničkim 53,42.

BONUS VIDEO: Luka Kebara i Janko Langura i njihovi najbolji momenti sa skupštinskih zasedanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare