Foto: Ivan Dinić/Nova S

Vašingtonski sporazum odnosi se na interese Izraela, a pitanje Kosova svodi se na to pod kojim uslovima će ga Srbija priznati, navodi u intervjuu za Nedeljnik Milan St protić, nekadašnji ambasador u SAD i jedan od lidera DOS.

Protić u intervjuu za današnji nedeljnik, kaže da su „Beograd i Priština dekor“ u Vašingtonskom sporazumu koji je prošlog meseca Srbija potpisala.

„Pitanje Kosova se svodi na to pod kojim uslovima i kada će Srbija priznati nezavisnot. To je početak i kraj svake priče. Sve ostalo što piše tamo je nebitno“, kaže Protić.

Na pitanje da li smatra da nema više mesta za neko drugo rešenje, Protić kaže:

„Koliko vidim, ne. Ako imate blizu dva miliona ljudi koji neće da žive sa vama, koje je rešenje. Ko je je to rešenje koje obezbeđuje Srbiji napredak? Pogledajte u poslednjih 20 godina šta je urađeno u pogledu integracija ili povratka Kosova u sastav Srbije. Ništa. Samo je dalje od Srbije. A koliko je to energije, vremena i para bačeno na pitanje koje je Milošević zapečatio 1999. Grob iskopao Tito, a Milošević zakucao poslednji ekser. Mislim da su licemeri svi oni koji govore da Srbi koji su ostali tamo imaju ikakvu budućnost na Kosovu“, kaže Protić.

Na Kosovu, smatra on, nema budućnosti ni za Albance, kamoli za Srbe.

„S druge strane, Zapad hoće da istera i isteraće na jedan ili drugi način. To pitanje stolice u UN ne držimo mi nego Rusi i Kinezi. Šta čovek može u toj situaciji – jedino da se pogađa“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare