Foto: Shutterstock

Alijansa za Budućnost Kosova (ABK) zatražila je u Vašingtonu da ime jezera Gazivode u sporazumu u Beloj kući bude pod imenom "Ujman", a ne Gazivode, a pošto je taj naziv ostao i ABK nije mogla da promeni tekst sporazuma, dat je predlog da se jezero nazove Trampovo jezero, rekao je novinar T7 Berat Bužalja.

„U ABK su bili nezadovoljni, rekli su da će napustiti vladu. Promene su izvršene u četvrtak popodne, kada je stranama predstavljen nacrt, a strane iznele svoje primedbe. U petak je najavljeno napuštanje vlade, Bela kuća je razgovarala sa Haradinajem, rekli su da ovaj tekst prolazi, ko ima problem s tim, imaće problem sa nama. Sporazum se nije promenio, u petak su morali da potpišu“, rekao je Bužalja.

„Strane su znale agendu dve nedelje pre, kada su otišli tamo obe strane su imale primedbe. Srpska strana je bila veoma nezadovoljna zbog Izraela, zato nije potpisan zajednički nacrt“, rekao je Bužalja, prenosi Kosovo Onljan.

U Vašingtonu su se 4. septembra sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa. Oni su potpisali ekonomski sporazum, čija se poslednja tačka odnosila na Izrael, odnosno da će Srbija premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da će Kosovo imati međusobno priznanje sa Izraelom, i takođe u Jerusalimu otvoriti ambasadu.

Brojne su reakcije iz regiona i EU na tu odluku srpskih i kosovskih vlasti.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar