afere
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Izvestilac Evropske unije za Crnu Goru Tonino Picula je govoreći o izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji, u kojem se traži rešavanje afera kao što su Jovanjica, Krušik i Savamala, ocenio da je zajedničko svim tim slučajevima što "rukavci istraga i protagonisti" vode u smeru Srpske napredne stranke.

„Gotovo svi vode u smeru SNS i pripadnika represivnog aparata, odnosn oslanjaju se na vlast. U slučaju ‘Jovanjica’ pokazalo se čak da su od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza dobili oko 3,9 milona evra subvencija za proizvodnju industrijske konoplje za koju se pokazalo da je više reaktivna“, ukazao je Picula u intervjuu za „Danas“.

Govoreći o aferi „Savamala“, Picula je podsetio da se za uskoro navršava pet godina od tog događaja i dodao da je dovoljno pogledati kome je bilo u interesu hitno porušiti objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, prenosi N1.

„U tome bi se mogao naći o dogovor na vaše pitanje“, odgovorio je Picula na pitanje da li će vlasti Srbije ozbiljno razmotriti te „opomene“ Evropskog parlamenta.

Na pitanje o njegovom nacrtu izveštaja EP za Crnu Goru, u kojem je istaknuta potreba za saradnjom i „kohabitacijom“ bivše i nove vlasti zarad napretka zemlje, Picula je rekao da je, uz neke ispade, prvi prenos vlasti u Crnoj Gori za 30 godina prošao mirno i pokazao kapacitete političara.

„Nije samo reč o sučeljavanju na relaciji Vlada – predsednik Republike ili tanke parlamentarne većine s parlamentarnom manjinom. I sama je vladajuća koalicija vrlo heterogena i zahteva ozbiljan napor i kompromise kako bi se održala. Ne bez osnove, nameće se i činjenica da je za deo vladajuće većine upitan i sam koncept crnogorske državnosti i suvereniteta“, rekao je on.

Pročitajte još:

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske – u kojoj je bio ministar spoljnih poslova, Picula je istakao da je nužno rešiti pitanje poginulih i nestalih u ratovima, da Srbija preda dokumentaciju o tome i ocenio da bi to bio „ultimativni pokazatelj dobre volje Beograda“.

„Porodice koje 30 godina od Vukovara i dalje traže svoje najmilije dobile bi mir. Time bi se uklonio i jedan od argumenata za političku mobilizaciju u Hrvatskoj“, naglasio je on.

Picula je kazao da je izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha Srpske pravoslavne crkve „korak napred“ u odnosima dve zemlje.

Porfirije je „istaknuti član društvene zajednice u Hrvatskoj, koji je stekao poverenje mnogih u svim društvenim slojevima, u celom političkom spektru, verujem da će nastaviti da bude taj posrednik koji će pomoći da otvorimo i neke velike zajedničke teme i nadjemo ko njih zejednički jezik“, naglasio je Picula.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare