Besnik Bisljimi, Petar Petković i Miroslav Lajčak
Besnik Bisljimi, Petar Petković i Miroslav Lajčak Foto: Twitter/Miroslav Lajčák/@MiroslavLajcak

Dok se čeka vanredni sastanak Političkog komiteta Saveta Evrope, planiran za 27. mart, već sutra za sto ponovo sedaju glavni pregovarači Beograda i Prištine. Glavna tema - rešenje za situaciju na Kosovu posle ukidanja dinara.

Još jedan pokušaj pronalaženja zajedničkog jezika između administracija u Prištini i Beogradu zakazan je za ponedeljak.

U Službi za spoljne poslove EU u Briselu zakazan je sastanak glavnih pregovarača dve strane sa svojim timovima – Petra Petkovića i Besnika Bisljimija. Tema je mnogo, ali ključna debata se očekuje samo oko jedne – ukidanje prometa dinarima na Kosovu, piše N1. 

Pre tačno sedam dana dve strane pozvane su u Brisel u pokušaju da pronađu kompromisno rešenje, ali bez uspeha.

Zbog toga im je dat rok do petka da pisanim putem dostave svoje predloge za rešenje aktuelne krize i da se ponovo sastanu sedam dana kasnije.

Beograd traži promenu jednostrane odluke Prištine o ukidanju prometa dinarima na Kosovu i traži da se u sredinama u kojima su Srbi većina omogući rad Banci Poštanska Štedionica. Petar Petković objašnjava da preko te banke ide najviše isplata za oko 90.000 kosovskih Srba.

Priština ne pristaje na ukidanje odluke, već nudi rešenje u vidu međubankarskih transakcija dinarima, kako bi banke između sebe izvršile konverziju u evre, koji bi potom bili izdavani građanima. Prema svakom scenariju Prištine – dinar je na Kosovu postao istorija.

Pomaka nije bilo, pa je sastanak prekinut i zakazan novi.

Tehnički dijalog je format u kome timovi dve strane rešavaju tehnička pitanja, pa se očekuje da će u ponedeljak biti pokrenute i druge teme.

Na prošlom sastanku, između ostalog, Beograd je insisitirao na ZSO i nelegalnim gradonačelnicima na severu, a Priština na kršenju ugovora o telekomunikacijama i izmeni dokumenata o nestalima.

Jedino nisu razgovarali o osnovnoj temi – primeni Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. To je tema kojom se mogu baviti jedino lideri na najvišem nivou‚ u ovom trenutku to su Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić. Taj sastanak još nije planiran.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar