Foto: Nemanja Jovnović/Nova.rs

Petar Đurić, Beograđanin čiji je otac preminuo u Zemunskog bolnici od kovida i koji je postao poznat po rečenici "Ćale, ovo je za tebe" na prošlogodišnjim protestima, izjavio je danas da će osnovati politički pokret pod tim imenom.

Đurić, koji je i osnivač fondacije „Ćale, ovo je za tebe“ na konferenciji za medije ispred Skupštine Srbije rekao je da se politički angažuju da bi „institucionalno mogli da rešavaju probleme“, piše N1.

„Imao sam ponude raznih stranaka, ali ja sam se odlučio da krenem na ovaj put, svestan sam da je on težak, ali je on ispravan. Pokret će činiti mladi, kvalitetni ljudi, nekompromitovani, koji su spremni da se bore protiv ove vlasti. Bolje pet takvih ljudi, nego 100 drugačijih“, naglasio je.

Fondacija „Ćale, ovo je za tebe!“ osnovana je u čast slikara Ljubiše Đurića, a ta humanitarna organizacija pomagaće deci talentovanoj za umetnost, koja nemaju uslova za školovanje i pružati pravnu pomoć obespravljenima, saopštio je ranije osnivač Petar Đurić.

Povezane vesti:

On je najavio da će Fondacija „Ćale, ovo je za tebe!“ pružati i pravnu pomoć ljudima koji su oštećeni postupanjem i nepostupanjem institucija države Srbije, kao i aktuelnog režima, i „svim obespravljenima koji su prošli i prolaze golgotu sličnu njegovoj“.

Podsećajući se protesta, Đurić danas kaže da je nakon što je slučajno naleteo na kamere N1, „u svom bolu i patnji poslao jednu poruku – Ćale, ovo je za tebe, koja je, kako kaže, otišla daleko u svet.

„Verujem da je bilo još takvih poruka. Nakon toga, počinje opšta hajka na mene i moju porodicu, određeni kanalizacioni mediji, na čelu s Draganom J. Vučićevićem, objavljuju natpise da sam ja oca slikao golog, onda Vučić kaže da sam ja lice koje je krivično osuđivano i protiv koga se vode krivični postupci. Ja sam mu dao šansu da kao njegovi prethodnici bude neobavešten, ali je on nastavio sa svojom matricom“, priča Đurić.

I dodaje:

„Ja i moja porodica prolazimo ozbiljnu torturu, ja odlazim i iznosim dokaze da moj otac nije imao respirator, da nisam krivično osuđivan, naravno, njihovi mediji to ne objavljuju, zbog toga sam osnovao Fondaciju ‘Ćale, ovo je za tebe’, gde bismo pomagali mladim umetnicima, kao i socijalno ugroženim porodicama koje su izgubili nekog u kovid pandemiji“.

Ali, naglašava, ne mogu da pomognu svima.

„Mi bismo pomogli jednoj, javile bi se još deset. I ne možemo da krpimo rupe kada bi se javilo još njih 10. Zato se politički angažujemo, kako bismo mogli da institucionalno rešavamo probleme“, kazao je Đurić najavljujući osnivanje pokreta.

Kaže i da će tokom dana otići u Agenciju za priivredne registre i predati papire za osnivanje pokreta.

Đurić je, govoreći o nefunkcionisanju institucija, naveo da od septembra prošle godine, kada je tužio Zemunsku bolnicu, još uvek nije zakazano pripremno ročište.

„U kakvoj mi to državi živimo“, upitao je.

Pokazujući na zgradu Skupštine Srbije, Đurić je rekao da u njoj rad ljudi „čija je jedina kvalifikacija da budu tapšači“.

Đurić kaže i da je treća oblast kojom će se pokret baviti – ekološki patriotizam.

„Ne želimo da nam reke guraju u cevi, borimo se protiv divlje gradnje, lude urbanizacije… Ja kao neko ko živi na Vračaru kažem da Mitićeva rupa neće postati betonski kompleks, mi ćemo braniti taj deo grada“, zaključio je Đurić.

Bonus video Božo Prelević o političkom hohštapleraju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare