Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je preminuo od koronavirusa, široj javnosti postao je poznat po aferama koje su vezane za trgovinu oružjem i državnu fabriku Krušik, ali i kupovinu beogradskog hotela Šumadija. Naime, prethodni vlasnik tog hotela Njegomir Kilibarda tvrdio je da je sa starijim Stefanović pregovarao o njegovoj prodaji, te da mu je otac ministra policije nudio 300.000 evra gotovine kao pozajmicu za pokrivanje duga.

Da se otac ministra policije Branko Stefanović bavi preprodajom oružja prvo je objavio NIN, pre dve godine. Naime, taj nedeljnik je izvestio da je firma u vlasništvu oca Nebojše Stefanovića „United BG“ dobila dozvolu Ministarstva trgovine, a uz prethodnu saglasnost MUP-a, da trguje oružjem. Ubrzo nakon toga oglasio se ministar Stefanović, koji je negirao navode o umešanosti svog oca u trgovini oružjem i izjavio da firma njegovog oca nije prodala „ni jedan jedini metak“.

Međutim, BIRN je potom objavio da je Branko Stefanović, ne preko svoje kompanije, već kao predstavnik fabrike GIM posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, što se videlo i iz priložene dokumentacije. Ime oca ministra policije našlo se na zvaničnom zahtevu koji je firma GIM uputila državnoj fabrici Krušik radi pregleda robe, a priču je aktuelizovao međunarodni specijalizovani portal „Arms Watch“ .

Potom je BIRN objavio i zvaničan zahtev za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi navodi se da je Branko Stefanović „legal advisor“ firme GIM, odnosno njen pravni savetnik. Ta kompanija je u dopisu ambasadi u Sarajevu od maja 2018. zatražila da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca, među kojima je naveden i Branko Stefanović.

Sa članovima delegacije MUP-a išao u Italiju, Agencija negirala sukob interesa

Nakon velikog pritiska javnosti, ovim slučajem bavila se i Agencija za borbu protiv korupcije, zbog mogućeg sukoba interesa ministra Nebojše Stefanovića. Iako su objavljeni dokumenti na kojima se vidi da je Branko Stefanović bio predstavnik GIM-a kada je delagacija te fabrike trebalo da poseti Krušik, kao i da je u svojstvu pravnog savetnika GIM-a 2018. putovao u Saudijsku Arabiju, Agencija je utvrdila da otac ministra „na bilo koji način“ nije angažovan u navedenom privrednom društvu.

Istraga Tužilaštva za organizovani kriminal

Tužilaštvo za organizovani kriminal od decembra 2019. istražuje medijske navode o privilegovanju privatnih trgovaca oružjem pri kupovini naoružanja od fabrike Krušik. Kako su rekli u tom tužilaštvu, prikupljanje informacija nisu tražili od MUP-a zbog tvrdnji da je u određenim poslovima učestvovao Branko Stefanović, otac ministra policije.

Predstavnici vlasti i sam ministar policije prvo su negirali da je Branko Stefanović zaposlen u GIM-u. Potom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio da je on samo običan zaposleni, da bi potom porekao tu tvrdnju.

BIRN je potom objavio i da je otac ministra policije u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ kao jedan od trojice predstavnika firme GIM. Međutim, on je na taj poslovni put otišao sa članovima visoke delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a u toj delegaciji bio je u svojstvu specijalnog savetnika.

Demoliranje hotela „Šumadija“ i 300.000 evra u rancu

Branko Stefanović našao se u centru pažnje javnosti i posle demoliranja hotela Šumadija, u martu 2019. Naime, njegov bivši vlasnik Njegomir Kilibarda rekao je tada da su incidentu su prethodili pregovori oko prodaje koje je vodio otac srpskog ministra policije Branko Stefanović.

Kilibarda je hotel „Šumadija“ na Banovom brdu kupio je krajem 2004. godine, a nekoliko godina kasnije pozajmio je 200.000 evra, a pošto novac nije vratio, sud je odlučio da hotel mora da se proda kako bi se dug namirio.

Rad u Simpu, Telekomu i ugostiteljstvu

Osim trgovinom oružja, Branko Stefanović bavio se i ugostiteljstvom. Mediji su pisali da je u centru Beograda držao kafić, a poznato je da je prethodno radio kao direktor jednog sektora u Telekomu. Bio je zaposlen i u fabrici nameštaja Simpo.

Pre licitacije na kojoj je hotel prodat za 280.000 evra, Kilibarda se sastajao i sa Brankom Stefanovićem. Kako je rekao za BIRN, otac ministra policije mu je nudio „da pomogne“ oko isplate duga koji je imao, a da mu zauzvrat proda hotel.

„U jednom trenutku smo i utvrdili cenu od milion evra“, rekao je Kilibarda za BIRN.

Na drugom sastanku pomenuta je ideja prenosa udela u Kilibardinoj firmi na posrednika, odnosno čoveka koji zastupa Stefanovića. Kilibarda je ispričao da je na treći sastanak Stefanović nosio ranac.

„Rekao je: ‘Ovde je 300.000 evra, kada potpišeš ugovor dobijaš pare'“, naveo je Kilibarda.

Prema Kilibardinim rečima, dogovor je bio da mu Stefanović preko posrednika pozajmi 300.000 evra, a da zauzvrat otkupi hotel za milion evra, ali je Kilibarda odustao kada mu je rečeno da ima rok od 72 sata da vrati novac, piše BIRN.

Branko Stefanović je za BIRN potvrdio da se sastajao sa Kilibardom, ali da je sastanke inicirao Kilibarda.

„Hteli smo da pomognemo tom nesrećniku jer je složio priču da ga neka mafija juri za pare, ali kada je došlo do toga da ta priča postane ozbiljna, pokazalo se da je prevarant. Meni se javi sto hiljada ljudi sa raznim idejama – od zaposli mi ćerku, do upiši me u u vrtić. Eto, kao ovaj koji se zadužio i levo i desno, a kada mu je došao mač pod grlo, onda je počeo da izmišlja. Tada sam rekao ‘hvala, zdravo’. Odakle mi 300,000 evra, živim skromno i jedva sastavljam kraj sa krajem“, izjavio je Stefanović.

Otac ministra policije naknadno je negirao da je nudio 300.000 evra u zamenu za kupovinu hotela. Govorio je da će pokušati da nađe varijantu da ga spasi, a upitan zašto se nudio da spasava čoveka kojeg ne poznaje, Branko Stefanović je odgovorio:

„Zato što sam glup“.