Foto: Nova.rs

Nakon završenih lokalnih izbora u 89 opština i gradova, nisu poznati konačni rezultati, ali prema onima koji jesu opozicija je pobedila u Nišu, a potencijalno će moći da računa na vlast u beogradskim opštinama Vračar, Stari Grad i Novi Beograd. Iako je opozicija u Čačku proglasila pobedu prema sadašnjim podacima većinu ima SNS.

Zvaničnih podataka o konačnim rezultatima izbora još uvek nema za sve opštine i gradove u kojima su juče održani izbori.

Ali za Niš ima i oni kažu da je Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima nema većinu.

Niš

Četiri opozicione liste u Nišu, sinoć su proglasile pobedu, ali proglasio ga je i SNS. Međutim, jutro posle pokazalo je da je opozicija imala pravo, jer one u zbiru imaju 31 mandat od ukupnih 61.

Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

A ovo su pojedinačni rezultati lista koje su prešle cenzus u Nišu.

SNS 44,6 odsto, odnosno 29 mandata
Grupa građana „Dr. Dragan Milić“ ima 23,8 odsto, odnosno 16 mandata
„Biramo Niš – Đorđe Stanković“ 15,8 odsto, odnosno 10 mandata
„Ujedinjeni NADA za Niš“4,5 odsto, odnosno 3 mandata

„Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš“ 3,9 odsto, odnosno 2 mandata
“Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu! – Tihomir Perić” 1,2 odsto, odnosno 1 mandat

Beogradske opštine

Iako je opozicija poražena na nivou grada Beograda, ipak se mogu nadati pobedi u nekoliko gradskih opština, u prvom redu Vračaru i Starom gradu.

Dobrica Veselinović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Vrlo je važno naglasiti, da za sada nema konačnih i zvaničnih rezultata, ali na osnovu onih kojima raspolažemo situacija na Vračaru je sledeća:

Koalicija oko SNS – 39 odsto

Biramo Vračar Miloš Pavlović – 42 odsto
Vračar Vračarcima – 4,76 odsto
Zeleni pokret Vračar- 4,19 odsto
*Još tri liste imaju šansu da pređu cenzus

Na Starom gradu, lista “Biramo Stari grad” ostvarila je pobedu osvojivši 38, 06 odsto, dok je koalicija oko SNS drugoplasirana sa 35,05 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Lista “Čuvari Starog grada, Marko Bastać” osvojila je 17 procenata, a lista Saše Radulovića je na 2,96 te je vrlo moguće da će u konačnici i ova lista preći cenzus.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ukoliko Radulović ne pređe cenzus vlast na Starom gradu zavisiće od nekadašnjeg predsednika te opštine Marka Bastaća, kojoj će se strani prikloniti nije poznato.

Još jedna opština koja je “klimava” jeste Novi Beograd. Naprednjaci su prvi izašli za preliminarnim rezultatima i saopštili da je njihova lista osvojila 47, 34 odsto. Prema njihovim podacima, lista Sava Manojlovića osvojila je 26,4 odsto, dok je lista “Biramo Novi Beograd osvojila 18,45 odsto. Lista Saše Radulovič je na 2,8 odsto što je blizu cenzusa, a u konačnici bi mogli i preći taj prag od 3 odsto.

Nakon što je SNS saopštio svoje podatke, Demokratska stranka sa Novog Beograda na društvenoj mreži “X” saopštila je da liste “Biramo Beograd” i “Kreni – Promeni” u zbiru imaju 48 odsto dok SNS ima 44, te su proglasili pobedu na ovoj opštini.

Tesno je i na Savskom vencu. Prema dostupnim podacima, koalicija oko SNS osvojila je 46,6 odsto, “Biramo Savski venac 41,69 odsto, a lista “Zeleni Savski Venac” 5,87 odsto što znači da od te liste zavisi vlast na toj opštini.

Čačak

Opozicija u Čačku proglasila je sinoć pobedu i kazala da je taj grad, posle Niša, drugi slobodan. Međutim, prema sadašnjim podacima većinu ima SNS.

Koalicija SNS osvojila je 50,3 odsto odnosno 39 mandata, drugoplasirana je grupa građana “Ivan Ćalović – Istina i čast” koja je osvojila 15 odsto, odnosno 11 mandata.

Grupa građana “Probudimo Čačak” osvojila je 13,4% odsto, odnosno 10 mandata. Po pet mandata osvojile su liste “Svi za Čačak” i “Čačak protiv nasilja”.

Dveri su osvojile četiri mandata sa 5,7 odsto, a Ruska stranka jedan mandat.

Foto:Bus Plus produkcija/ATAImages

Gornji Milanovac

Bilo je reči o tome da bi opozicija mogla da formira vlast u Gornjem Milanovcu, međutim prema informacijama koje su trenutno dostupne, koalicija oko SNS ima apsolutnu većinu sa 51,87 odsto i 27 mandata.

Ono što je zanimljivo jeste da su sve liste koje su se kandidovale na izborima prešle cenzus i osvojile mandate.

Najviše mandata osvojila je lista „UZINAT, ne izdajemo lokal – Dr Tatjana Milošević“, 10 i 21,5 odsto. Pet mandata osvojila je lista „Mi, snaga naroda – prof. Dr Branimir Nestorović – Dr Vladislav Vasić” sa 9, 30 odsto.

Po tri mandata osvojile su liste „Dr Dragica Topalović – zajedno do pobede“ s 6,83 odsto i „Biram bolji Milanovac“ s 7,12.
„Takovski pokret“ osvojio je 3,56%, odnosno jedan mandat.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare